GRÈVOL


*
1-11-10
*
És un privilegi contemplar el grèvol fruitat en tota la seva esplendor. Aquest és vora el Camí de les Falgueres, a Mont-ral. Els passeigs de tardor i d’hivern guarden per als bons contemplatius els colors encesos com tresors, com copes de vi traspassades pel sol: aurons, cirerers, castanyers, les baies del grèvol, de la mareselva, la gavarrera, la dulcamara i l’arç.

Per al dia de Tots Sants, i també per als difunts estimats, va aquesta imatge del grèvol que, en el llenguatge de les flors, significa previsió. En efecte, ell proveeix de baies a qui les necessita en els dies glaçats. I pot fer companyia als difunts, a les aus, papallones i insectes d’ales ràpides o acolorides que un dia van acariciar les seves branques i després van caure per sempre.

Sembla que per als nascuts en Capricorn en especial, però penso que també per a tothom en general, una cocció d’escorça de grèvol de 5 grams durant 10 minuts en 100 grams d’aigua permet combatre amb èxit la febre de la grip. Provident, bellíssim, ben defensat per les fulles amb punxes, brilla el grèvol amb els seus colors que preparen les festes de Nadal. Millor que no el collim, perquè és arbust protegit i perquè, tret del seu ambient, es marceix amb facilitat, com tot ésser lliure arrencat del medi.
*
Foto V. Roca

7 comentaris:

Jesús M. Tibau ha dit...

que visqui feliç al seu entorn

Teresa Costa-Gramunt ha dit...

Oferir fruits de tardor als nostres morts estimats és oferir-los el missatge que l'amor (en forma de natura i de record) és més fort que la mort!

Montse ha dit...

Ara no voldria mentir, però em sembla que són els xinesos, que ofereixen als seus morts els millors menjars que saben fer. Els els porten al cementiri. Però no sé si ho fan per Tots Sants. És bonica, la imatge del grèvol, per als nostres morts estimats.
Has passat el cap de setmana llarg a Mont-ral? que bé!!!

ostres, ara mateix estic dubtant si el que he dit ho fan els xinesos o els japonesos (gréu!) ho hauré de mirar...la meva memòria comença a ressentir-se dels anys, cof,cof!

Montse ha dit...

Buscat a google, així, de pressa:

(...)Bon Odori, que se celebra a
mediados de verano, es
esencialmente un festival
budista, Durante su celebración
se acostumbra a visitar el lugar
de nacimiento, las tumbas de
los antepasados de la familia y
se efectúan rezos por su
descanso. Se cree que durante
estos días los espíritus regresan
a casa. Para ello se preparan
platos especiales para
honrarlos.(...)

Ara mateix no tinc temps per continuar buscant, però em sabia greu deixar-ho "a mitges"!!

Olga Xirinacs ha dit...

Avui que és Tots Sants, també és sant Google, un dels més consultats, inspirats i remenats del món.

Josep Gironès Descarrega ha dit...

La natura ens ofereix bons regals pràctics i visuals, malgrat que la nostra ignorància fa que majoritàriament no els sabem aprofitar.

salvasalom ha dit...

M'agraden tant aquestes referències botàniques, els poders o facultats que els humans hem donat a les plantes (cap d'elles sense trellat). El grevol sempre havia segut una planta per a mi llunyana, llevat dels ornaments nadalencs, la primera vegada que el vaig veure "en llibertat" va ser a la comarca dels ports, ben a prop de Morella, un impresionant exemplar que des d'aquell illot ecològic meridional em va transportar a altres latituts. Avuí mateix al montseny he pogut gaudir de la presència de bastants grevols, tots lluents i plens de salut com es troba qui està al lloc adequat.