RÈQUIEM LITERARI

19-10-11


*

RÈQUIEM LITERARI

*

“¡El fotré a mar!” és una expressió vehement i corrent que sol usar la gent de la costa quan algú els disgusta. Complementada amb aquesta: “N’hi ha per fotre-ho a mar”, significant un bunyol gran.

Això és el que ha passat amb els Premis Literaris Ciutat de Tarragona. Avui, encara dia 18 d’octubre, llegeixo al diari: “L’economia castiga el món cultural i Tarragona cancel·la els premis literaris Pin i Soler”. En realitat el Pin i Soler de novel·la figura dins del cartell de Premis Ciutat de Tarragona, que s’atorguen el novembre. Conec més d’algun autor que tenia obra a punt. Com a jurat que sóc del premi de memòries i biografies Rovira i Virgili, ningú me n’havia dit res.

Resulta que als sons de la marxa fúnebre “Amparito Roca”, es llencen a mar els incòmodes premis literaris Ciutat de Tarragona. En nom del Mar, perquè ara tots som Mediterranis, i tot serà fotut a mar per fer lloc a la gran, immensa, merescuda, mai prou ben ponderada elecció de la ciutat com a Seu dels Jocs de la Mediterrània 2017. Felicitem-nos, germans.

Enrere, poetes, biògrafs, novel·listes, dietaristes. Aquí no necessitem aquesta fauna. A la merda, han decidit els cultes prohoms i prodones. La ciutat Patrimoni renyeix amb la cultura literària. Com a la cançó medieval “El testament d’Amèlia”, les institucions ja havien fet llanguir a poc a poc els premis. La Literatura, aquí, per desinterès promocional, és considerada un cadàver en descomposició que val més llençar ben fondo amb una pedra lligada, ni tan sols embolicat amb la bandera dels bars de tapes, ara glòria local. Rucs, però sobretot Mediterranis. Que la Cultura reposi en pau.

*

Collage d’OX

10 comentaris:

jaka ha dit...

Hola Olga,
A veure, no es que es suprimeixin del tot els Premis Literaris, aquí et poso un enllaç que ho explica. Potser has llegit la noticia al “Punt” i crec que la periodista està molt mal informada.
Petons,
http://www.tarragona.cat/lajuntament/conselleries/cultura/noticies/premis-literaris-ciutat-de-tarragona-2011-2012

Olga Xirinacs ha dit...

Sí que estava ben informada la periodista, estimada Jaka, perquè aquest any 2011 no hi ha hagut ni convocatòria ni premis.
I dels que hi havia, l'any de Tarragona Capital Cultural se'n suprimeixen uns quants, algun d'important, com el Rovira i Virgili.
Les coses tal com son.
Aquí, de literatura poca i de festes, soroll, bars i tapes tota la ciutat plena, que som rics segons per a què.
Una abraçada,

Olga

Teresa Costa-Gramunt ha dit...

Ho he llegit i he quedat amb la boca oberta per la sorpresa... Però què dic, en realitat no estic sorpresa.
Ja fa temps que la Cultura en majúscula i la Literatura en majúscula en particular no interessa. El que passa és que s'havia de fer veure que sí, perquè la Cultura en altres temps 'vestia'. Ara no. Ha caigut la màscara definitivament.
Però endavant, que n'hem sortit de més negres.

Jordi Dorca ha dit...

Cau la màscara.
I jo que em pensava que esport i cultura podien anar ben avinguts.

Júlia ha dit...

Entre premis suprimits o desapareguts i premis que s'atorguen condicionats per les pressions editorials ho tenim ben magre. Ja sé que tot canvia però m'empipa que tantes coses empitjorin.

Alyebard ha dit...

Una molt mala notícia.

Josep Gironès Descarrega ha dit...

Haurem de reconèixer que la cultura fa feretat, ja que deixa en evidència els incultes, un col·lectiu que representa la majoria social. Per tant, deixem les lletres a banda i anem de tapes, mentre esperem el gran èxit dels Jocs 2017 per amajor glòria de les nostres autoritats.

Montse ha dit...

bufff...

M. Roser ha dit...

Ser una ciutat seu dels jocs de la mediterrània, segurament és un honor , però sense cultura que li faci de coixí potser no val gaire la pena...
Petons,
M. Roser

Eduard Boada ha dit...

I després d'això em pregunto si som mereixedors d'optar a acollir la Nit de Sta. Llúcia. Vergonya.