OBLIGAT


OBLIGAT

*

21-3-13

*

PRIMAVERA: estació meteorològica habitual en alguns països. Es creu que altera la  sang.

POESIA: exercici literari força estès. Avui se’n celebren els patrons, que són sant Filemó i santa Fabiola segons el Calendari del Pagès.

AL·LÈRGIA: afecció molestíssima que s’expandeix en primavera.

*

. Al nostre país no podem evitar la primavera, encara que aquesta presenti forma d’acordió segons els anys. Comença quan ho diu el meteoròleg; abans era el 21 de març i enguany ha estat el 20. Hi ha flors, enamoraments, pol·len i canvi d’hora.

. Tampoc podem evitar la poesia. El nostre és un país on hi ha més poetes: sàvies i inútils estadístiques confirmen la dada. Com que avui, 21, és el Dia Mundial de la Poesia (petita rima), se celebren infinitat d’actes d’exaltació i recitació.

. A una gran majoria de gent, la poesia li produeix al·lèrgia i en fuig com de la pesta. És un fet tristament comprovable. Els editors en suprimeixen les col·leccions però multipliquen aniversaris, centenaris, commemoracions de naixements i morts de poetes per veure si poden vendre una engruna de poesia. Penseu que al·lèrgia i alegria tenen lletres semblants i rimen amb poesia, però es repel·leixen.
*
 
Malgrat tot, es publica més poesia que mai, i els blogs en seran fidels, perquè la bona i
atenta gent blogaire escriu poesia, es commou en primavera i no demostra al·lèrgia a les composicions, als canvis d’hora ni als aniversaris que li assenyalen.

A tothom (em guardaré del nefast ‘tots i totes’) desitjo un dia feliç dient, escrivint, llegint o escoltant poesia entre les flors que el ventet de quaresma contribueix a obrir; encara que ens agafi amb el pas i l’hora canviats, és una de les poques alegries que ens queden, ara que la política ens ha fet malbé el món.

*
Jardí Pitti (fragment de collage) OX.

12 comentaris:

El porquet ha dit...

Curiosa l'exaltació que es fa dels poetes (especialment els difunts) i l'oblit a que es sotmet l'obra literària poètica. Deu ser que uns versos mediterranis o pirinencs no poden competir amb cinquanta ombres eròtiques (Ja se sap, tira més un pèl de .... que una mula).

En tot cas, jo no m'he assabentat fins que ha arribat que la primavera començava ahir i no pas avui. A veure si amb aquesta finta de calendari puc esquivar la puntual al·lèrgia anual.

Carme Rosanas ha dit...

:) una barreja molt adequada Olga... jo per sort m'estalvio l'al·lèrgia!

Ni la primavera ni la poesia ...

novesflors ha dit...

Feliç dia de la poesia per a tu també. I, més lluny encara, que tingues una bona primavera, si pot ser, sense al·lèrgies...

Josep Gironès Descarrega ha dit...

Sembla evident que a la nostra vida hi falta poesia, quan fins i tot la prosa està amenaçada pel verb pronunciat a crits.

Helena Bonals ha dit...

Jo no hi crec, en el desprestigi de la poesia. Tothom sap, més o menys conscientment, que la poesia és molt important, pocs en reneguen del tot.

Teresa Costa-Gramunt ha dit...

Tot i que entenem la poesia com una composició poètica, en realitat la poesia és una forma de viure. Per aquest motiu repel.leix a tants, l'escriuen els que en senten la necessitat, alguns hi fan comèdia, la viuen intensament els qui són un amb la poesia.

Relatus ha dit...

Sense poesia, sense llibres, sense reflexió, sense teatre, sense art, sense música... viuríem desprotegits.

Gaudeix del dia, Olga

Galionar ha dit...

Especialment brillantíssima m'ha semblat la teva reflexió: "Penseu que al·lèrgia i alegria tenen lletres semblants i rimen amb poesia, però es repel·leixen".
Jo trobo encertat celebrar la primavera amb poesía, com també l'hi trobaria iniciar-hi la tardor, l'hivern o l'estiu, perquè qualsevol motiu per il·lusionar-se davant un temps nou, per pueril que sembli, pot ajudar a tirar endavant quan els ànims no acompañen precisament a fer-ho.
Una abraçada.

Galionar ha dit...

Ufff, perdona les faltes, Olga. Tinc un problema amb el corrector, que em surt en castellà i em canvia automàticament les lletres.

Antònia ha dit...

Petons, poesia i primavera!

Joan Josep Tamburini ha dit...

Crec que cada estaciò tenen la seva poesia. Potser més primavera i tardor.
Les flors tenen aquest problema. Fan pol·len i aquest dona al·lèrgies. Una abraçada: Joan Josep

M. Roser ha dit...

Jo penso que la poesia no és fer versos, sinó una actitud davant la vida... Si això es tradueix en que bé de gust versificar, ja dependrà de cada persona...
Olga, que tinguis una bona primavera, acompanyada de flors i poesia.