ROBAR UN TREN

ROBAR UN TREN
*
19-1-13
*
La pluja que cau a Tarragona sol ser de màquina. Vull dir que a terra només es veu la llepada que deixa la màquina escombradora. Com sempre, les pluges previstes arribaven desfetes, va dir l’homenet decidit de la tele, el mateix que havia predit la borrasca.
            La nena tenia por de viatjar en tren “Per si plou o trona”, deia. Li explicava que el tren on ella viatjarà és confortable. Que a mi m’agrada viatjar amb pluja. És el fet d’estar a recer en lloc calent i còmode entre elements adversos, però ella encara no ha fet aquestes experiències.
            Li ensenyo el meu llibre “Trens” (Omicron 2006), que en punts curts i curiosos recull els meus viatges en capítols com ‘Rodalies’, ‘Orient Express’, ‘Fletxa Roja’, ‘Túnels’, ‘Andanes’, etc.  Molt ben editat i molt oblidat també. Amb la nena llegim un punt que parla d’un viatge a Barcelona mentre plovia i tronava; al departament érem unes dones de pobles veïns que de seguida vam fer tertúlia; saleta d’estar que corria en la pluja.
            A Suècia, en canvi, hi neva. No obstant els trens funcionen, li anava dient jo a la nena. “Mira aquesta fotografia: una dona de la neteja de trens n’havia robat un del dipòsit i, com que no el devia saber conduir, o potser no sabia frenar, li va marxar de les mans, de la via, i el tren es va estavellar en una casa. A la casa sopaven tranquil·lets mirant la tele i de sobte es troben una màquina de tren a la taula. Potser va ser batejada amb vi i tot.” Riem.
            A la nena no li dic, però m’hauria agradat molt conduir un tren per un país nevat. Potser la dona també somiava en portar un tren. De petits i de grans hem conduït trenets de joguina, i aquells dies de Nadal potser a la dona no li havia fet cap regal ningú...
*

12 comentaris:

Helena Bonals ha dit...

"saleta d’estar que corria en la pluja", m'agrada aquest contrast.

Teresa Costa-Gramunt ha dit...

És increïble com el tren, per més AVE que sigui, encara provoca unes vivències extraordinàries enmig de la vida ordinària.

cantireta ha dit...

HI vaig anar molt, mentre feia la carrera i abans de que els cotxes es tornessin "vulgars". Vaig fer un viatge memorable, en tren.

M'agraden. I les estacions, algunes d'estètica bellíssima, també.

Clidice ha dit...

sóc d'un poble sense tren, per això per a mi sempre ha estat una festa, fins i tot un trajecte curt en rodalies. Són magnífics els paisatges des d'un tren, sense cap mena de dubte. Salut!

jaka ha dit...

M'agrada molt aquest llibre teu dels trens, es molt, molt bonic !!! Petons

M. Roser ha dit...

Avui, per fi, ha fet una bona pluja, d'aquelles típiques hivern, quan les gotes cauen sense pressa, però sense parar...He agafat el paraigua i he anat a fer un vol. Una delícia!

Perquè redimonis devia voler la bona dona un tren? Tot un misteri!

Bon cap de setmana Olga.

GLÒRIA ha dit...

Jo vaig començar a anar a escola amb un tren arrosseegat per una maternal màquina de vapor i a la nit jo dormia mentre passaven els trens de ropacàrrega. Alguns creuaven Europa amb els vagons plens de bous i vaques. I jo sentia muuu...

GLÒRIA ha dit...

Esmena:
On dic "els trens de ropacàrrega" vull dir, obviament, "els trens de càrrega".
Perdó.

LOLA ha dit...

No m'agraden massa els trens pels túnels. No he llegit el teu llibre sobre els trens. M'agradaria. L'experiència més bona que he tingut ,fa anys, agafar el TGV de París a Lió. El cas del robatori de la dona és ben curiós. La pluja, els trens, la nena . . . tot molt bonic.Petons.

Antònia ha dit...

Olga, el dimarts baixaré a Barcelona en un tren de rodalies. Ara sé que quan miri el paissatge des de la finestra, pensaré en tu. Ja he començat a gaudir del viatge. Gràcies.

Pilar ha dit...

Em va encantar! La prosa, la disribució, les descripcions, l'ambientació...S'em va fer curt el trajecte, per aquest llibre de viatjes, diari epistolar...

El porquet ha dit...

Puc afirmar amb coneixement de causa que, a Suècia, malgrat nevi, els trens funcionen i amb una puntualitat envejable.

Però no només els trens... els cotxe, els autobusos... i les bicicletes!