S'HA OBERT LA VEDA


S’HA OBERT LA VEDA

*

17-8-12

*

Escriptors, ja no cal que patiu a practicar la vostra llengua difícil, amenaçada i tan mal considerada fora d’aquí. Per fi s’han acabat la militància, l’encotillament, la fidelitat i l’amor a les nostres lletres. ¿Oi, escriptors meus, que en un moment o altre opteu a algun premi literari? Doncs a partir d’ara ho tindreu més fàcil.

            Les altes autoritats “culturals” de la fins ara ‘dissortada pàtria’ (Espriu dixit) han decidit que l’escriptor en castellà també tindrà premi: l’han acollit a l’Olimp fins ara reservadet a les obedients ovelles catalanes. Argumenten que als pobres autors castellans no se’ls reconeix fora d’aquí, i que aquí tenim més d’un idioma. Vull afegir a manera d’exemple les últimes frases de l’excel·lent article de Carles Ribera a EL PUNT AVUI, data d’avui mateix, 17, titulat PREMI(O)S NACIONAL(ES): “Tinc la sensació que cada aportació renovadora, lluny d’eixorivir-la i potenciar–la, va deixant una mica més enxubada aquesta nostra petita i rebregada llengua catalana per a la protecció de la qual no tenim res més, contra tot un estat espanyol, que les institucions que ara volen premiar autors castellans mig per compassió, mig perquè no s’ofenguin.”

            També cal llegir les declaracions que quatre dels “nostres” escriptors fan en el mateix sentit aquest mateix dia. Els gallets ja han fet el seu quiquiriquic.

*

Collage postal d’OX

13 comentaris:

Salvador Macip ha dit...

Aquestes coses demostren que alguns catalans teneb un petit problema d'identitat...

Montse ha dit...

aix, i a mi que, quan em decideixo, s'enfonsa l'editorial juuuuuust abans de publicar el meu llibre? uixxxxx

Montse ha dit...

sóc gafe, Olga!

miquel ha dit...

Pobres autors catalans (?) en llengua castellana... El problema continua sent, però, de denominació d'origen; tants anys ja!

miquel ha dit...

Ei, que se m'oblidava! Felicitats, també Elena! Com que no m'agrada gaire el xampany, un brindis amb moscatell :-)

Helena Bonals ha dit...

Jo he llegit l'entrada de l'AVUI, amb els comentaris de Casasses i Sánchez Pinyol entre d'altres. No es pot pensar mai "pobrets" perquè alguns escriguin en castellà, és un gran error.

M. Roser ha dit...

No sé perquè els catalans sempre anem amb el lliri la mà...I després ens la trepitgen.
No n'hi ha un pam de net!

Teresa Costa-Gramunt ha dit...

Quanta energia que ens fan perdre... Ara ve allò de: a qui aprofita?
És diabòlic. Una trampa més.

Montse ha dit...

Olga, ja t'ho explicaré, que aquí tinc molt poca connexió i cada dos per tres he de tornar-me a connectar (une merde) així, en francès! petonets des de Saint Jean de Losne.

Jordi Dorca ha dit...

L'Olimp ja no és l'Olimp. Ho diem tots els foragitats.
Més val així, potser.

El porquet ha dit...

Una mostra més d'aquest sentiment de no sé quin cony de culpabilitat per ser i exercir de catalans que tenen alguns dels nostres. Tristesa. Molta tristesa.

Maria Dolors Giral ha dit...

Un capítol més de la cerimònia de la confusió.

Maria Dolors Giral ha dit...

Un capítol més de la cerimònia de la confusió.