CANÇÓ DE BRESSOL


*
*
“¿No sents sota el rafal del mas veí / aquella mare jove com hi canta?(...)” pregunta Ventura Gassol des de la seva “Elegia Tardoral”. La nostra néta, jove, al gener infantarà un nou petit. Tenim el deliciós llibre de cançons per mainada “¡Tat!”, de Marta Badia (Arola), i el canta. Jo també el canto, perquè les non-nons han estat el fonament de la meva infantesa primera, i el llibre continua fins que l’infant ja pot cantar els seus primers petits amors.

Per Nadal, a banda de les bellíssimes cançons de bressol de Mozart, Brahms i Falla, en tinc una de molt estimada potser perquè la meva mare la taral·lejava: “Lullaby in Killarney”, cantada per Bing Crosby. Ningú com ell per aquelles greus, lentes, profundes i tendres entonacions, tan evocadores de la terra irlandesa de naixença: “Over in Killarney / many years ago / me Mither (Mother) sang a song to me / in tones so sweet and low... (...) Too-ra-loo-ra-loo-ra...”

És això mateix; molts anys enrere, la meva mare, a poc a poc i amb veu dolça em cantava: “ta-ra-rararara.... tralala-lala...” Com que el lligam mare filla mai no es trenca, aquesta “lullaby” enllaça els anys tendres. Per cert, la pel·lícula espanyola “Canción de cuna”, de José Luís Garci, també té aquesta “lullaby” irlandesa com a música de fons, d’aquí el títol.

“¿Sentiu sota el rafal del mas veí / aquella mare jove com hi canta...?” Què cantava la jove Maria al seu nadó a Betlem?
*
Collage d’OX de l’àlbum Autobiografia

10 comentaris:

M. Roser ha dit...

Segurament li cantava una melodia sortida del fons del seu cor...No hi ha res més dolç que una canço de bressol que canta la mare mentre acarona l'infant. A mi m'agrada molt una cançó que es diu"la mare": El nen és petit i mig adormit la mare se'l mira...
Al meu blog he deixat una felicitació per a qui tingui l'amabilitat de visitar-lo, de totes maneres, Molt Bones Festes de Nadal i Any Nou.
Una abraçada,
M. Roser

jaka ha dit...

Bones Festes Olga !!!

Petons i abraçades!!!

Josep Gironès Descarrega ha dit...

També jo recordo aquella cançó que ens cantava la mare:
Sant Josep va a busca llum,
va a buscar llum i no en troba;
i troba tres pastorets arrimats a una cova...

Teresa Costa-Gramunt ha dit...

Cada dia és nadal, però avui és Nadal especialment, al calendari.
Cada dia podem ser Maria acaronant el Fill, i avui especialment.
Bon Nadal!

Alyebard ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Alyebard ha dit...

Bon Nadal Olga! Sí, les cançons de bressol ens lliguen generació amb generació. I que sigui així per molts anys.

Helena Bonals ha dit...

Les cançons de bressol, la poesia, els contes, tot és el mateix. No hauria de mancar mai.

Bon Nadal, Olga!

Sílvia Tarragó Castrillón ha dit...

La música, com les olors, conserven els temps passats i atreuen la nostàlgia. Preciós post, Olga. Bon Nadal.

Clidice ha dit...

Molt Bon Nadal Olga! :)

Joana ha dit...

Que passes molt bones festes, Olgaa!!!