BELLESA DEL PASSAT


*
"L'agraïment transforma el turment del record en una joia callada. No portem damunt nostre la bellesa del passat com si fos una espina, sinó com un regal preciós (...) Una joia i una força durables emanen del passat."
*
Són paraules del teòleg evangèlic Dietrich Bonhoeffer, recordades ara per J. Maria Jaumà en les interessantíssimes "Cartes des de Barcelona", del teòleg esmentat, editades per la Fundació Joan Maragall.
*
Empresonat pel govern de Hitler com acusat en la conspiració del 20 de juliol del 1944, fou enviat després al camp de concentració de Buchenwald i penjat, amb altres presoners, per un comando de les SS al camp de Flössenburg. Una setmana després Hitler se suïcidava al seu búnquer.
*
Les precioses paraules de Dietrich Bonhoeffer les va escriure a la presó la vigília de Nadal de 1943 i pertanyen al seu llibre "Resistència i submissió".
*
Hauríem d'arribar al punt aconsellat pel teòleg evangelista: que el record no ens sigui turment sinó bellesa; no espina, sinó regal preciós.
*
*
*
Autobiografia en gris. Collage d'O.X.

1 comentari:

Israel Clarà (La figa del Papiol) ha dit...

M'agrada especialment aquest escrit teu d'avui, amiga Olga, perquè jo he passat la meva curta vida intenat de reconvertir l'amargor de molts records en aquest regal preciós de què parla el teòleg. Mica en mica, amb els nostres llibres, poemes i escrits crec que ho hem anat aconseguint tots els que escrivim i ho fem per sobreviure'ns. No per passar a la posteritat, sinó perquè es converteixi en bellesa tot allò que un dia vam viure, puguem fer-nos-ho avinent i siguem perdurables, com deia Sant Pau als Corintis, en el que hem estimat sense mesura.