ELS REVOLTATS I ELS NECIS


ELS REVOLTATS I ELS NECIS
*
7-4-19
*
Tenim dies clars i vent de mestral. Primavera revoltada, aquesta, en tots sentits. No saps per quin cantó has de tombar.
            A la primera pàgina de “Revolució”, de Lleó Tolstoi, escrita el 1899, l’autor ens descriu un temps com aquest: una sola pàgina, que és ben bé guia d’escriptors, lectors i pensadors. Ja pot ser primavera, ja, que els homes només pensen com es dominaran els uns als altres, en nom del cel o de les clavegueres. Es causa dolor, a vegades irreparable.
            Judici, votants, llibres. Subscric un títol de l’article de Josep Maria Uyà: “Pallassets literaris”. Assistim a una projecció impensable de “pallassos literaris”. Cal anar molt amb compte de no enganxar-s’hi els dits i els ulls, com m’ha passat a mi dues o tres vegades. ¡Compte, criteri!
            Deia Lope de Vega: “ El poble és neci i, com que ho paga, és just parlar-li en neci per donar-li gust.”
            Res a dir, doncs, si el poble paga.
            ============
            Collage d’OX

14 comentaris:

novesflors ha dit...

Potser valdria més educar el poble perquè no fos neci.

Júlia ha dit...

El problema és que els educadors també son poble i molts son necis...

Júlia ha dit...

Molt bo l'article que menciones, hi estic molt d'acord, Sant Jordi ja no em fa ni il·lusió, és com la fira del cargol i poca cosa més. Poso l'enllaç per si algú el vol llegir

http://www.elpuntavui.cat/opinio/article/8-articles/1583945-pallassets-literaris.html

...iescaig ha dit...

és impossible enraonar amb qui necessita altaveu per parlar

"pallassets"!

seguirem amb Tolstoi, doncs
.

xavier pujol ha dit...

Malgrat tots els malgrats, esperem que tinguis un Sant Jordi profitós. Que el tinguem tots plegats en tots els aspectes: cultural, literari, i per què no? polític.
Que els necis no ens destorbin gaire.

Joan Josep Tamburini ha dit...

Educar és molt important, però fan falta bons educadors. Una abraçada.

Galionar ha dit...

Interessa tant que el poble continuï neci, que malament rai si esperem que la cultura pugui esdevenir un miracle...

M. Roser ha dit...

Penso que ara tenim l'hivern que no vam tenir quan tocava!
Sabies paraules les de Lope de Vega...Jo trenco una llança a favor dels educadors i Sant Jordi encara em fa il·lusió que si la perdem, on aniran les roses???
Bona nit Olga.

Carme Rosanas ha dit...

Vaig llegir agir aquest post. I em vaig quedar pensant tant amb els "pallassos literaris" i en quina mesura en són i quins són, com a lectora que soc, una mica especial, amb criteris uns més emocionals que no pas literaris, que no vaig tenir gaire res a dir i vaig marxar sense deixar comentari. Avui torno a buscar l'article i veig que la Júlia ha deixat l'enllaç. Gràcies, Júlia!

Ja tornaré a comentar-lo. Fins després.

espai de contes ha dit...

M'agrada l'artícle de Josep Maria Uyà. És cert que Sant Jordi s'ha convertit en un dia comercial, és trist, però moltes editorials són de l'opinió que "la pela és la pela".

Carme Rosanas ha dit...

Potser no és només que Sant Jordi s'ha tornat comercial, sinó que TOT s'ha tornat comercial. Els serveis més bàsics i més importants o més anecdòtics o més superficials, Tot s'ha fet, en primer lloc, un bé de consum i de comercialització, i molt més enrere en les prioritats hi ha el servei... Com podria escapar-se'n la cultura? O la literatura? No és que m'agradi ni que ho justifiqui, però és una realitat molt àmplia.

Hi ha infinits nivells, en les persones, sí, des dels més intel·lectuals i savis fins als necis, què hi farem! Però penso que potser tots hem de tenir cabuda a tot arreu.

I també sé que sempre, malgrat tot, trobarem alguna cosa per llegir que ens valgui la pena, el temps i la dedicació. Cadascú la que vulgui, pugui o necessiti, o on sàpiga arribar.

Tenia pendent aquest comentari i ara dubto si és prou adequat...

Helena Bonals ha dit...

Forster deia que el sol continua brillant per a tots, bons o dolents, que és en el que em fa pensar la teva referència a Tolstoi i la primavera, que sortia en el teu poema per al Dia de la Poesia de fa tres anys. Un gran poema.

Josep Gironès Descarrega ha dit...

El poble paga i, a sobre, calla.

FAST LOAN OFFER whats-App +918929509036 ha dit...

Hello Everybody,
My name is Mrs Sharon Sim. I live in Singapore and i am a happy woman today? and i told my self that any lender that rescue my family from our poor situation, i will refer any person that is looking for loan to him, he gave me happiness to me and my family, i was in need of a loan of $250,000.00 to start my life all over as i am a single mother with 3 kids I met this honest and GOD fearing man loan lender that help me with a loan of $250,000.00 SG. Dollar, he is a GOD fearing man, if you are in need of loan and you will pay back the loan please contact him tell him that is Mrs Sharon, that refer you to him. contact Dr Purva Pius, call/whats-App Contact Number +918929509036 via email:(urgentloan22@gmail.com) Thank you.