HIVERNAL


HIVERNAL
*
24-12-16
*
La nena va cap a la casa. En el paisatge nevat, la casa ofereix colors de protecció càlida. Per a la nena ben abrigada, aquest paisatge és natural, hi està adaptada. Hi trobarà germans, joguines, un pare que pinta, dones que llegeixen i que fan saborosos pastissos a la gran cuina ben escalfada. Carl Larsson (Estocolm 1853-Falen 1919) és un pintor entranyable i, en molts moments, un pintor de família, la seva: a la casa, a la granja, en les feines d’estiu i d’hivern.
            Per a mi, aquest que trio avui és el paisatge somiat que cada any he tingut menys, perquè alguna vegada havia vist nevar, a la meva ciutat. I ara podem anar en màniga curta sense calefacció perquè el sol és dur a migdia. No obstant això, cantem “Nadal blanc” d’Irving Berlin, interpretat per Crosby, el millor. No tant perquè sigui blanc sinó perquè parla lentament, assaborint la lletra, de les postals que rebia i que enviava, aquelles petites il·lusions que et portaven la cara i el gest de qui les escrivia.
            A l’estiu Vicenç em talla les cartolines i a l’hivern retallo i enganxo, i trio la més bonica per passar-la per Internet, encara que no em siguin correspostes. No per presumir de postal sinó perquè realment desitjo el millor per als destinataris: “la vida és tan curta, somrieu fugaçment, doncs.”
            Bon Nadal i un any 2017 benigne i prometedor.

            *

21 comentaris:

McAbeu ha dit...

Molt Bon Nadal.

Teresa Costa-Gramunt ha dit...

Les imatges de Larsson m'han agradat sempre...
Et desitjo un Nadal blanc, no de neu, que aquí baix o n'hi ha, sinó blanc d'innocència, això tan llunyà... Abraçades.

... i escaig ha dit...

Bon Nadal i una abraçada amb neu però en canvi càlida, com correspon a aquesta casa de lletres amable que ets tu
.

Montse ha dit...

(...) i que tots els mals se'n vagin a fer punyetes!

Molt Bon Nadal, Olga!

xavier pujol ha dit...

Bon Nadal Olga. Avui també, amb tu hem après alguna cosa més.

August G. i Orri ha dit...

Bon Nadal, Olga! I gràcies per descobrir-me Carl Larsson, m'ha agradat molt aquest quadre i en buscaré més d'ell.
He escoltat la versió de Bing Crosby de "White Christmas". Realment és una versió molt especial. Sembla que canti per a tu sol, com si et cantés a cau d'orella.
I sobre la neu a casa nostra potser el problema és que -com en tantes altres coses- ens hem deixat colonitzar per la iconografia centreuropea -quan no l'anglosaxona. Està clar que l'hivern al mediterrani té més de sol tebi i boires nocturnes que no pas de neu. I tanmateix també m'encanten aquests paisatges nevats. Avui he rebut una foto d'un amic de Finlàndia, amb el bosc blanc, immaculat, i no he pogut evitar de sentir una mica d'enveja…
Que passis molt bones festes, Olga i tinguis una entrada del nou any amb salut, amor i alegria, que la resta ja no és tan important.!
(i que puguis escriure els comentaris als blogs… ;)

M. Roser ha dit...

Que bonica aquesta pintura, realment aquesta nena és afortunada perquè la casa és el seu resser, on trobarà l'escalf del foc i l'estimació de tota la família...A mi també m'agrada molt la neu, per`o no visc pas al lloc adequat per gaudir-ne...Només de tant en tant.
Bona nit de Nadal , Olga.

Consol ha dit...

Molt Bon Nadal, Olga!

Galionar ha dit...

Molt bones festes, Olga, i que no hi falti la calidesa que només des de dins del cor podem donar-los!
Una forta abraçada!

Elfreelang ha dit...

Bon Nadal encara que no sigui blanc !

novesflors ha dit...

Jo quan pense en Nadal sempre el recorde amb bon sol. Com avui, que fa un dia esplèndid. Que passes unes Bones Festes de Nadal.

Joan Josep Tamburini ha dit...

Bon Nadal, Olga. Quan vaig arribar a Cambrils, el 62, va fer una bona nevada per Nadal.

Unknown ha dit...

No sé si Nadal té vuitena però durant dos dies els follets de la comunicació m'han impedit entrar-te a veure. Ja saps que et desitjo molt Feliç Nadal i també un venturós 2017.

Carme Rosanas ha dit...

Que el 2017 ens sigui profitós i benèvol. Et desitjo el millor per aquest any que està a punt d'arribar!

Helena Bonals ha dit...

Els somriures fugaços perduren, malgrat tot.
Espero que els meus desitjos d'un bon any nou també.

Camil.la Pérez Salvà ha dit...

Et desitjo el millor per aquest 2017 que va treient el nas.
Els dibuixos de Larsson preciosos, bona tria,imatges domèstiques tendres i càlides que transporten i et fan sentir arraulida a la falda d'una mare amorosa.

Julia ha dit...

Que aquest maleït any 2016 marxi ja. I que arribi el 2017, espero que sigui mooooolt profitós per tothom, un peto des Elracodeldetall.blogspot.com

Joan Josep Tamburini ha dit...

Que tinguis un 2017 molt feliç. Una abraçada.

Josep Gironès Descarrega ha dit...

Els somriures fugaços són els autèntics i perdurables, molt més que les rialles impostades que s'escolten per aquest dies. Bon any i molta salut!

Anònim ha dit...

Uns dies tard perquè he estat a Nàpols, la terra dels pessebres. Bon any, Olga i companyia!

Unknown ha dit...

Més val tarde que mai. Bon Nadal i bon Any Nou. Enguany sap n'en vaig trovar bé. Ara comenzo a treure el cap de un lloc fosc. He tornat a la realitat de la vida. Moltes gracies perla seva dedicació i les nadalencas postals i tan personals. Que mai perdre la nina que porta dinc i tanta tendressa. Una abraçada estimada amiga i per molt anys.