PURES I LLUMINOSES


PURES I LLUMINOSES

*

2-2-13

*

“Lumen ad revelationem gentium...” Festa de la llum, avui, d’anar a beneir candeles de colors, si ho mirem amb ulls tendres i benèvols. De purificacions i de tributs, de greuges permanents si ho veiem amb ulls lúcids i realistes. No és gens anecdòtica, la festa de la llum. Més aviat cruel i injusta.

1 – Tribut als sacerdots del temple pels fills primogènits, com a sacrifici pel pecat, ens diu la Bíblia.

2 – Necessitat de purificació de les mares recents, sotmeses a ‘impuresa legal’.

3 -  Aquest estat de coses del punt 2 encara es manté ara, quan la dona, a ulls de l’Església Catòlica, és considerada impura, sotmesa a l’home, indigna de compartir tasques de sacerdoci o de govern a les cúpules eclesials.

4 – Fins al moment, i a pesar de nombroses peticions en el temps, l’Església catòlica mai no ha revocat el concepte d’impuresa i d’inferioritat que aplica a la dona. La definició exacta usada en la llengua de l’Església és, per definició, ‘esca de pecat’.

            De tal manera, que Jesús va haver de néixer d’una verge i sense concurs de pare humà (concepte vigent). D’aquesta manera s’atribueix un estat pecaminós a la relació sexual que, segons sembla, va ser creada per Déu. L’Església repudia així l’ordre de Déu.
            En aquests moments de regressió, a moltes de les nostres esglésies  ha tornat un aire de sotmetiment a l’home que semblava superat. És que la dona porta escrit al front: ‘impuresa legal’. I el sacerdot no s’ha fet enrere.

                                                           *

             Altres grans religions masclistes també tenen la dona relegada a ínfima categoria. Musulmans, hindús, budistes...

            He comprat les candeles que encendrem quan troni, segons l’entranyable costum apresa d’avis i rebesavis. Però no recordo la forma d’un núvol ni el caure de la pluja: ens escombra el vent continuat. Malgrat tot, agafo un altre simbolisme i desitjo que es faci la llum per a tantíssims superbs que dominen les nostres vides. I no solament clergues.

*

Les candeles d’avui.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12 comentaris:

Pilar ha dit...

Per sort els amos no han pogut evitar que encenguem candeles, malgrat que ens poguem transformar en verges negres.

Júlia ha dit...

Els assoliments humans, en general, són fràgils, però aquells que fan referència a la dona encara ho són molt més.

Teresa Costa-Gramunt ha dit...

Si hi ha impuresa en la raça humana ens afecta a tots, homes i dones. Si ens atenem a la idea de pecat com a Caiguda en la matèria, tots i totes som matèria! Així, doncs, els actes de purificació els hem de fer tots, inclosos els sacerdots, que no deuen pas ser d'un altre planeta...

Montse ha dit...

ai, Olga, no et puc dir res... m'embadaleixo llegint-te i no em surt cap paraula.

Aquí, al nord d'aquest mar que compartim, la Candelera riu... així que m'imagino que l'hivern encara és ben viu!

Helena Bonals ha dit...

Però si de sempre el sexe agrada més als homes, per què som més culpables?

M. Roser ha dit...

Si la Candelera plora, el fred és fora si la Candelera riu el fred és viu...però segueix, tant si plora com si riu, el fred és viu.
Avui ha fet una mica de tot, és clar que tenim el fred garantit per dies...
Bona nit, Olga.

novesflors ha dit...

Hi ha molts (homes i dones) que s'haurien de purificar, i no precisament amb candeletes. M'afig al que dius a la darrera frase.

Joan Guasch ha dit...

dijous vaig anar a escoltar l'Eudald Carbonell perquè parlava de l'homo ex-novo, l'espècie en que ens hauríem de convertir, però parlant amb ell a la sortida, i preguntat sobre la influència de les religions monoteistes en el procés, em va confirmar que, mentre existeixin i, dins d'elles, hi hagi els extremistes que hi ha, el procés evolutiu serà impossible perquè el faran fracassar, com han fet fins ara, impedint l'evolució del coneixement humà.

Judit ha dit...

Benvolguda Olga! Com bé dius tu, no és només en l'àmbit religiós que aquestes diferències continuen vives. I jo, he arribat a la conclusió de que sovint, és la por l'únic motiu que empeny a que ens empenyin, ja que no poden aturar-nos!
Una abraçada!

Salvador Macip ha dit...

Hi ha alguna religió qeu no sigui d'una manera o altra masclista? :(

Gràcies pel teu missatge. No conec Els ous fatals, ja els buscaré. Conec uns quants traductors i solen haver de treballar ràpid i per pocs diners. Després les coses surten com surten... El millor és traduïr-se un mateix, és clar, però això és poc factible.

Galionar ha dit...

No caldria oblidar, tampoc, que en algunes casos les més masclistes som les pròpies dones, i que malament rai si continuem així...
Una qüestió culturalment difícil de resoldre, la veritat...
Una abraçada.

Josep Gironès Descarrega ha dit...

El masclisme està instal·lat en els àmbits més diversos, més enllà de les religions, i és una xacra que apareix amb molta força a poc que es grati en l'educació rebuda.