"PARA BELLUM"


*
10-1-11
*
10-1-11
*

Atribuïda a Juli Cèsar la frase "Si vis pace para bellum", resulta que, segons l’oracle Google, l’original és de Vegecio, un escriptor romà de temes militars; ell la va escriure amb més suavitat que la imperativa que tots coneixem. El nom Parabellum s’ha aplicat també a una arma concreta de 9 mm. Ve al cas perquè la fabricació i comerç d’armament espanyol coneixen un auge com en cap altre època: “’Polvorins’ amb bales espanyoles”, informa l’Avui (7-1-11) en un ampli estudi. Espanya facilita armament a països “preocupants”, segons les referències. “Les armes les carrega el diable”, sentim a dir sovint. Atac o defensa, l’armament és ideat i fabricat per matar. Comencem l’any, doncs, amb aquestes excel·lents perspectives econòmiques que, sens dubte, ajudaran a acabar amb l’atur i a obtenir les millores socials que tots esperem per situar-nos al capdamunt d’Europa.

(I després resulta que és políticament incorrecte cantar allò de “A l’Àfrica, minyons...”, i qui diu moros, diu guerrillers de tots els colors i races).
*
Collage d’OX

5 comentaris:

El porquet ha dit...

Suposo que ja el coneixes, però n'Arcadi Oliveres ha tractat diverses vegades aquest tema, tant en conferències com en els seus llibres.

És una veu que mereixeria tenir més ressò.

Calpurni ha dit...

Al moment actual té més sentit dir "Si vis bellum, para bellum".
Salut.

Joan ha dit...

El concepte "vendre armes" és fastigós. Tot s'hi val per fer duros, al preu que sigui. Això sí, el dia que els fotin una bala al front ja no seran a temps de queixar-se.

Teresa Costa-Gramunt ha dit...

Vendre armes i proclamar-se un país pacifista forma part de la hipocresia que ens envolta.

Josep Gironès Descarrega ha dit...

El negoci de la mort -en les seves diverses vessants de guerra i pau-, és altament productiu des de sempre, i ho serà per molts anys mentre hi hagi persones sense escrúpols.