PALESTINA ...

*
“Alts càrrecs de l’Autoritat Nacional Palestina s’han apropiat de milers de milions de dòlars de les arques públiques procedents de les donacions internacionals” informa el diari Avui, entre altres notícies de corrupció que ja daten d’anys enrere, “quan el partit oficialista Fatah, desprestigiat per la corrupció, va perdre les eleccions legislatives palestines”, continua la informació. Les circumstàncies per les quals s’ha fet públic el que ja se sabia i es tolerava, són altament il·lustratives.

Donacions internacionals, ¿per a què? És ben clar que no hi pot haver transparència per incapacitat de control dels donants i, com a conseqüència, els governs corruptes, els que siguin, s’alimenten de la sang del seu poble.

Corrupció en diners i corrupció d’idees, que aquesta és una altra forma d’infectar les legítimes aspiracions d’un país. D’aquestes en pateix tothom. Aquí al nostre país també, l’experiència ens ho demostra cada dia. Els diners no arriben al poble: es queden a la butxaca de qui no els necessita. I els projectes tampoc: acaben al foc de l’estupidesa. Uns s’enriqueixen a gran escala, altres en la mesura que poden. La lluita pel poder no té altra finalitat.
*
*
*
Dibuix de Csatelao ( 1886-1950): "¿Aquest és el món que ha fet Déu?"

8 comentaris:

Clidice ha dit...

m'explicaven que, en un poble qualsevol, després de la Guerra Civil Espanyola, els qui manaven a l'ajuntament, feixistes evidentment, es quedaven els paquets que la Creu Roja Internacional enviava pels pobres i se'ls venien. Algú, quan dóna dos rals per a "causes justes" es creu realment que va a parar on ha d'anar a parar?

Xavier Aliaga ha dit...

Tema esbarós. La corrupció de l'ANP era coneguda, en temps d'Arafat i després. Però sense el suport internacional, econòmic o el que fóra, la situació dels palestins podria ser encara molt pitjor: durant la invasió de Gaza Israel va arrasar diverses instal·lacions pagades amb diners de la Unió Europea, o siga, que estaven allí. És molt fastigosa la vitalitat de la corrupció, la guerra, la misèria...

En tot cas, Clidice, no m'atreviria a generalitzar: si hi ha equips de cooperants (mèdics o del que siga) arreu del món és perquè algú ha pagat per a que estiguen i facen la seua feina. Davant el dubte, el millor és informar-se.

Olga Xirinacs ha dit...

D'acord, d'acord,Clídice. I a l'Àfrica Negra, i a Susd-Amèrica és pitjor.
Però, Xavier, informar-se no és tan fàcil, sinó, no aniríem enganyats de mala manera pels polítics que només van pel seu interès. La societat civil té espionatge ni contraespionatge. Dels cooperants n'he llegit de tots colors i no dubto de la bona fe de la majoria. El problema de Palestina/Israel és tan vell que ve des del neolític, ja amb la vergonyosa invasió de les terres de Canaan (v. Jericó) per part del Poble de Déu. No se solucionarà pas ara...

Olga Xirinacs ha dit...

Perdó, m'adono que el córrer m'ha fet perdre les maneres. Ha de dir Sud-Amèrica.

I "la societat civil NO té espionatge..."

Josep Gironès Descarrega ha dit...

Entre massa gent s’associa els polítics amb la corrupció, però s’ho valdria no generalitzar, ja que són moltes les persones que viuen o han viscut la política amb total honestedat. Amb tot, cada vegada sembla més clar que els capdavanters dels partits tenen com a principal finalitat la supervivència del propi partit, encara que aquesta passi per sobre de les institucions públiques i el benefici dels ciutadans.

Joan Josep Tamburini ha dit...

He viscut 10 anys a l'Àfrica subsahariana. Fa 16 que vaig tornar.En aquell temps, ja els goberns van començar a obrir els ulls, i encara que eran els d'esquerres (rojos, dolents i anticlericals segons les nostres etiquetes), ja van començar a canalitçar l'ajuda per mitjà dels missioners, les ONG confessionals i Càrites...Perquè es van adonar que el diner donat d'estat a estat anava a parar als comtes bancaris dels prrssidents i ministres... El que és trist és que paguen els febles- Abans perquè es queden els diners els poderosos. Després, perquè la gent deixa d'ajudar. Una abraçada: Joan Josep

Olga Xirinacs ha dit...

Gràcies per les aportacions generals i pel testimoni directe de Joan Josep. Algú somriu quan dic que l'evangeli és un seguit de constatacions pràctiques de la vida de cada dia, a banda del sentit religiós que se li vulgui donar. En el cas de les injustícies socials, Jesús diu que "els pobres sempre els tindrem entre nosaltres", de manera que ni ell preveia que un dia hi pogués haver igualtat.

Montse ha dit...

això que els diners arribin allà on han d'arribar és tan... elàstic? tot deu dependre del grau de corrupció dels que ho han de repartir!

jo conec tres persones diferents, que no es coneixen entre elles: una missionera seglar, una informàtica i un professor universitari. Tots tres formen part de tres orgnitzacions diferents. Em consta que són honrats i que fan tot el que poden per fer bé la seva feina.

però ells mateixos diuen que allà on treballen (i ja dic que són llocs diferents) hi ha de tot, como en botica, que deia aquell...

tot plegat és molt complicat per a les ments senzilles i"bona fe" (o ingènues directament)