VAMPIRS A MONT-ROIG DEL CAMP



*

Avui seré a l’Institut Antoni Ballester, de Mont-roig del Camp. (Faig un parèntesi per dir que el Camp és el nom controvertit de la Vegueria que ahir ens van votar amb una pressa incendiària). Mont-roig és una vila amb atractius diversos: mironiana i amb una roca vermella que li dóna el nom.

Explicaré al jovent els temes de moda: vampirs i esperits. “El vol de Dràcula” (Casals) el vaig escriure el 1996 i Dràcula encara continua volant per les muntanyes de Mont-ral. Com que Mont-ral és terreny càrstic, foradat de coves i avencs, algun dels grans vampirs migratoris es va fer resident a la zona. Camí de la Font Fresca podreu trobar la tomba on s’allotja, amb una petita làpida de pedra indicativa. La vaig descobrir una tarda d’estiu, i algú l’ha anat a explorar. Cavaller de l’Orde del Drac –Dracula-, Vlad Tepes el Sanguinari o l’Empalador, és enterrat al monestir de Snagov, però amb el cap tallat, per si de cas. Diuen que el cap és a Turquia. Al s. XV dominava amb mà de ferro un preciós país que aconsello visitar. També s’han vist alguns vampirs sobrevolar la masia de Joan Miró, a Mont-roig, però s’ha d’estar molt atent per detectar-los.

Parlaré de les converses que mantenen els àngels de marbre de les tombes entre ells. Hi ha un noi que els pot escoltar i que es dedica amb èxit a gravar lletres a les làpides, un ofici excel·lent i precís. Aquest xicot ha gravat algunes làpides memorables que també es poden admirar a Mont-roig. És clar que entre làpides velles extretes d’antics cementiris hi ha els esperits negres, disgustats d’haver estat arrossegats fora del seu lloc de repòs, perquè els esperits sempre segueixen les làpides que els han estat destinades. Ho explico a “L’escrivent de làpides”(Edebé), que ara es troba només en la seva versió castellana. També parlarem d’amor, perquè l’amor, segons un vell tapís de la catedral de Tarragona, floreix per tot arreu, i a Mont-roig encara més.
*
*
*
Foto superior: Mausoleu dedicat a Vlad Tepes. Monestir de Snagov. Romania.
Foto inferior: Vista del monestir de Snagov. Romania.

8 comentaris:

Sílvia Tarragó Castrillón ha dit...

Llàstima no poder ser-hi. M'atreuen molt les llegenges i les històries antigues. Que vagi molt bé.

Clidice ha dit...

doncs seran molt afortunats a Mont-Roig del Camp! ja m'agradaria ser-hi :)

l'agutzil de Rocaura ha dit...

Em quedo amb el darrer comentari sobre l’amor, que floreix a tot arreu, just perquè de vampirs i de dips de tota mena ja n’estem tips i cuits.

Neus ha dit...

De segur que disfruten tots amb aquesta eixida. A mi ja m´agradaría, ja. No ho sabia jo tan a prop

Anònim ha dit...

Hola, soc un alume de l'Antoni Ballester, i li volia donar les gràcies que ens haigi visitat. A mi m'ha agradat molt, i crec que als altres també. Sobretot les dedicatòries a cada llibre, molt originals i extraordinàris. Guardaré aquests llibres fins que un noi escrigui la meva làpida ;). Moltes gràcies un altra vegada, Christian Zanger.

Olga Xirinacs ha dit...

Christian, està molt bé això que m'has escrit sobre el noi i la làpida.
M'ha agradat parlar d'esperits i vampirs amb vosaltres. Segur que ells també escoltaven.

joanm ha dit...

He estat un afortunat de poder gaudir de la xerrada i puc assegurar que tots els que hi érem, joves i no tan joves, ens ho hem passat d’allò més bé escoltant-la. Ens han agradat molt els comentaris que ha fet de les seves novel•les però allò que ens ha sobtat més han estat les dedicatòries personalitzades de forma tan poètica.
Moltes gràcies Olga.

Mon ha dit...

m'hauria agradat assistir a la xerrada segur que els alumnes i professors s'ho han passat d'allo mes be