CÈSAR A TARRAGONA ?


*
Com bé diu Lleó Tolstoi a la primera pàgina del llibre “Resurrecció”, independent de les intrigues, ambicions i desgavells dels homes la natura fa el seu curs. Tolstoi, en una sola pàgina, descriu amb el seu nom els arbres, els ocells, el créixer de l’herba entre l’empedrat, les olors de les fàbriques i el color del dia. Precisa i preciosa lliçó per als aprenents de lletres.

Caminàvem ahir lentament pel Passeig Arqueològic, dit muralles, des d’on es domina tot el territori en magnífica vista semicircular. Parrupaven tórtores i coloms, grallaven les garces i xisclaven les gavines, més amunt. Llorers de glòria, xiprers de vigilància, tarongers solars.

Un guia explicava a un grup de visitants la procedència de la imponent figura de Cèsar en bronze; reproducció del Cèsar de Prima Porta, donada pel Govern de Roma a la ciutat de Tarragona, en homenatge a la Tarraco capital de la Hispania Citerior. Va ser portada l’any 1934, com consta a la inscripció. He pensat que si aquest fet es produís ara, obriria grans conflictes territorials, perquè de capital ja no volen que en siguem. ¿On l’haurien donada els romans? ¿A Reus o a Tarragona?
*
*
*
Fotografia del llibre "Paisatges de Tarragona" (Lunwerg 1995), de Joan Maria Pujals.

4 comentaris:

Josep Gironès Descarrega ha dit...

A desgrat de les dèries i dels desigs més o menys confessables dels polítics, de les il·lusions i de les utopies d’algunes persones, és la història —la passada i la present—, la que hauria de marcar la realitat de les definicions.
I si aprenguéssim a llegir abans que a parlar, molt millor ens aniria

Josep (Benaguasil) ha dit...

Des d'ací baix,al País Valencià, no arribe a comprendre aquest conflicte sobre la capitalitat de la vegueria entre Tarragona i Reus. Per mí és més que evident que la capital ha de ser Tarragona. Per motius històrics i territorials. Però d'on ha sorgit tot aquest afer?
Tarragona no sols hauria de ser capital de la vegueria amb el seu nom, sino que hauria de ser alguna cossa més a Catalunya.

Olga Xirinacs ha dit...

Benvolgut Josep (Benaguasil): el que tu trobes evident, ho trobem una gran majoria, i els de Tarragona tampoc entenem que no es pugui posar el nom de la ciutat enlloc( Universitat, Estació Ave, i ara Vegueria...) perquè Reus exigeix allò que no li correspon.
La incapacitat dels polítics fa la resta: malestar entre veïns i crear conflictes que es podrien evitar amb diplomàcia i amb pebrots.

Josep (Benaguasil) ha dit...

Però bé, quins són els arguments de Reus per discutir-li a Tarragona el seu lideratge? Això és com si Paterna (per posar un exemple) li disputara el lideratge a València ciutat, no?