L'ELEGÀNCIA DEL MUGUET








*

5-5-11

*

El muguet és la delicada flor que significa innocència. El de la fotografia superior, al gerret, és de casa, a Mont-ral. A França, la tradició dedica el mes de maig al muguet, costum encara no arrelada entre nosaltres: passar dels rams monumentals a una preciosa i diminuta mata de muguet requereix anys de refinament i exquisidesa.

Del muguet, lliri de la vall (convallaria majalis) també se'n diu flor de maig, campanetes de maig i llàgrimes de Santa Maria. "El lliri de la vall" és una obra d'Honoré de Balzac (1799-1850), i així tenim un muguet literari.

Tanta bellesa, contradiccions de la vida, amaga la mort. Menys les flors, tota la planta és un tòxic potent, capaç de matar amb una cocció de poques fulles. En canvi, una gamma de fina perfumeria porta la deliciosa aroma del muguet.

A França vam comprar un devocionari de vori amb un pom de muguet tallat (foto central). És publicat a Tours per Alfred Mame et Fils, Éditeurs, el 1880. Un altre devocionari italià (foto inferior) comprat a Londres té les pàgines decorades totes amb flors, entre les quals el muguet, amb suaus tons perfilats en daurat. És publicat a Milano per Luigi Grande, Editore, el 1905.
Si voleu fer contenta una persona romàntica, elegant i de naturalesa pacífica, regaleu-li muguet. Si us agrada que la vostra memòria us acompanyi, la tradició aconsella olorar muguet, perquè així reviureu les vostres hores més belles.

*



9 comentaris:

Joan Josep Tamburini ha dit...

Doncs a mi, per deformació profesional, el muguet em porta a una infecció a la boca del fong Cándida albicans, que produeix unes plaques blanques a la llengua i a la mucosa bucol. A l'Àfrica era una de les pistes per diagnosticar la SIDA. Una abraçada: Joan Josep

M. Roser ha dit...

Tu dius: "Passar dels rams monumentals a una preciosa i diminuta mata de muguet"...a mi em sembla que essent com és una flor preciosa no ha de costar gaire. Si ho trasladem a la vida,sempre he pensat que les coses petites són molt importants,ja que en tenim més bagatge i per això podem gaudir-na més...
Petons,
M. Roser

Pilar ha dit...

Fins avui, l'única cosa que sabia d'aquesta flor és que era una preciosa campaneta amb la que es podia guarnir.
M'ha agradat tot el que he après amb aquest post, sense adonar-me'n.

Teresa Costa-Gramunt ha dit...

Un any que érem a París per aquesta època, a l'hotel em van regalar un pom de muguet. Em va fer un gran efecte, com si m'haguessin regalat una rosa de Sant Jordi. Potser vol dir el mateix: un oferiment de primavera.

Josep Gironès Descarrega ha dit...

Tu, per la teva extensa memòria, n'has hagut de flairar molt, de perfum de muguet.
Al celler de Capçanes tenen un vi exquisit: Flor de maig

Helena Bonals ha dit...

"la tradició aconsella olorar muguet, perquè així reviureu les vostres hores més belles": m'hi apunto!

Pellapell ha dit...

Gràcies Olga, per explicar-nos coses tan boniques! M'agrada molt aprendre secrets d ela natura al teu costat!

El porquet ha dit...

I quina lliçó magistral m'acabes de donar. M'has fet venir moltes ganes de cercar muguet i si sóc afortunat i en trobo, regalar-lo a alguna de les meves més estimades persones.

Gràcies per aquesta lliçó, no l'oblidaré!

Martín Garrido Ramis ha dit...

Me gusta lo que he visto.