CONTRA EL FRED




*
Com que aquesta és la Setmana dels Barbuts, així en majúscules, els sants venerables s'amaguen les goles sota barbes poblades, perquè aquesta setmana, diuen des de sempre, és la més freda de l'any.
*
Al meu arxiu he trobat la mida exacta de la sabateta que calçava el nen Jesús per creuar Egipte quan el malvat Herodes empaitava la seva família. No era cosa ni de passar fred ni de cremar-se de dia amb l'arena calenta.
*
Els temps no canvien tant com sembla. La sabateta acurada, potser brodada per la seva mare, porta escrit darrere amb lletra mesurada que si beses l'estampa amb devoció i bones maneres, pots guanyar 100 dies d'indulgències o beneficis. És com quan ara a Internet certs missatges et diuen que si no envies la carta a no sé quants amics, cauràs en desgràcia, i si l'envies seràs afortunat. Aquests missatges m'empipen molt, i els amics ja saben que no me'ls han d'enviar.
*
El cert és que l'estampa sols la tinc jo ( i qui se'n col·leccioni), i el benefici és per a mi. Enveja.
*
Abrigueu-vos, doncs, amb sabates i amb barbes. Avui és sant Pau ermità, i de barbes en tornarem a parlar per sant Antoni, ja sabeu el refrany castellà: "Si sale con barba, san Antón..."
***
Mida exacta de la sabateta del nen Jesús segons aquella època. Arxiu Roca-Xirinacs.