JAPÓ, BELLESA I MEMÒRIA


*
12-3-11-

*
Avui que podem veure Japó en plena catàstrofe natural, quan terra i mar s’avenen per crear mort i infelicitat, cal recordar les petites belleses perquè són les més fràgils.

El japonès té el caràcter pacient, resistent, apte alhora per a la batalla despietada i per a la percepció més afinada de l’art. Les petites figuretes de vori policromat, a vegades en forma de netsuke i altres només en col·leccions decoratives, són una filigrana de talla i polit. Seda, vori, perles i la mirada en èxtasi, podrien formar l’halo de les ànimes que han marxat per sempre. Que, almenys, descansin en el plaer etern.
*
Collage d’OX.

4 comentaris:

Teresa Costa-Gramunt ha dit...

Quan neixen, els japonesos ja tenen memòria de la fragilitat que suposa viure en una illa exposada a la fúria dels elements d'aquell oceà que en diuen Pacífic i que no s'hi mostra gens.
La cultura japonesa en aquest sentit és molt femenina: resistent amb aspecte delicat.

El porquet ha dit...

El poble japonès està preparat per assumir i resistir desgasts com aquests... però els que ja no ho veuran... és molt trist, molt trist.

Josep Gironès Descarrega ha dit...

Gran catàstrofe! pobra gent, però de ben segur que se'n sortiran a base de coratge, que mai no els ha faltat.

Empar ha dit...

Una tràgica noticia, unes imatges esgarrifoses, el braç potent de l'aigua arrasant-ho tot...

Per cert, moltes felicitats, Olga, pel teu nou llibre; el compraré, sens dubte!

Estàs convidada a visitar el nou bloc “Enfilant finestres” i tan de bo que un dia et plagui enviar-me un finestra. Gràcies.

http://enfilantfinestres.blogspot.com/