BABETTE


Ja fa molts anys, en un sopar literari, Daniel Giralt-Miracle em va recomanar ferventment la pel·lícula "El festí de Babette". És un conte de l'escritpra danesa Isak Dinesen (Karen Blixen), dins del volum "Anécdotas del destino" (Alfaguara). Al mateix llibre hi ha també un conte, "Una historia inmortal", portat al cinema, amb Orson Welles i Jeanne Moreau. Vet aquí una altra dona que va enlluernar els cineastes, si comptem les seves "Memòries d'Àfrica".
Exhaurit el llibre, la meva feina va ser buscar-lo per treballar "El festí de Babette" amb els meus alumnes de les diferents aules on he ensenyat narrativa a Barcelona. Una alumna de l'IDEC (Pompeu Fabra) va arribar a trobar el curiós exemplar que mostro a la fotografia (Encuentro Ediciones), en forma de dues postals que contenen mig conte cada una. Perquè aquest text s'ha de tenir present, s'ha d'aprendre, per la mestria narrativa i pels valors profunds que conté. No ens quedarem només a la superfície. El director danès Gabriel Axel n'ha fet una memorable pel·lícula que recomano, com el conte. Fidel a la narració i amb belles i expressives imatges. Una de les meves preferides.
Per això quan he llegit al suplement de Cultura de l'Avui (8.11.08) que Ignasi Aragay comentava aquest conte, n'he tingut una alegria. Edicions Viena l'ha publicat, i Ignasi Aragay en diu encertades i amables paraules. Un bon regal que els lectors puguin accedir de nou a aquesta petita joia. I que Ignasi Aragay se n'hagi fet portaveu.
Posted by Olga Xirinacs at 1:41 AM 0 comments