NIT DE VETLLA

NIT DE VETLLA
*
23-12-13
*
“Eixa nit és nit de vetlla / ha parit una donzella / la miren i fa sol...” Aquesta és una preciosa peça de Josep Gols (Els Pallaresos 1879-La Canonja 1938). Una petita peça reflexiva i harmoniosa que, com altres nadales, convida a vetllar.
El llenguatge és ric. Penso ara en vetllar, desvetllar, despertar. No és ben bé el mateix desvetllar-se que despertar-se: el primer verb suggereix un lent retorn a la consciència, i el segon una tornada més ràpida. Ho he escrit a propòsit de l’article que he hagut d’enviar ¡ja! pel llibre de la Setmana Santa. En l’oració nocturna, Jesús no va desvetllar els deixebles, perquè ell estava prou angoixat per anar amb miraments; els va despertar, en veure’ls adormits quan se suposava que havien de vetllar. No els va tocar suaument l’espatlla, sinó que diria que va ser més contundent.
La nostra apreciació de Nadal és d’una mare que vetlla. D’uns acompanyants que vetllen. D’un món cristià que vetlla i escolta. Es vetlla un nadó i, per tant, la mirada és tendra, i convé, amb el món tan endurit que vivim, abans i ara.
           Tenim una situació social que requereix vetlla. Durant una vetlla s’acompanya, es vigila (vigília), es conspira, es treballa, ens divertim, fem projectes, preguem, meditem, estimem, juguem... Per això ja he encès les vetlladores de casa.
          *

9 comentaris:

Anònim ha dit...

La vetlla és una de les coses que trobo a faltar del Nadal. L'escenari de la llum enmig de la foscor, sigui el foc, els llums de l'arbre, del pessebre, de les espelmes de Hanukà; i el silenci que s'escolta entre la remor llunyana de les nadales, en els claustres, pels carrers del Call. Neix, reneix l'esperança. Però més enllà del mot, cal omplir-la de contingut.

Bon Nadal i bon any, Olga i companyia!

Teresa Costa-Gramunt ha dit...

Estar despert, vetllar és un estat de l'esperit. La matèria dorm, ho podem comprovar quan som al llit, però la ment somnia!
Des del pun de vista espiritual vetllar és estar atent, conscient, present.
Bella i significativa reflexió, la teva. Que tinguis una bona vetlla de Nadal (que és com dir de la vida que sempre recomença)!

Maria Dolors Giral ha dit...

Com ens diu Joan Maragall:
Vigila, esperit, vigila,
no perdis mai el teu nort,
no't deixis dû a la tranquila
aigua mansa de cap port.

Josep Gironès Descarrega ha dit...

No cal vetllar gaire per veure que ens estan prenent el pèl i els quartos, i tot de forma legal, que no legítima.
A desgrat de tot, ens desitgem BONES FESTES!

kalamar ha dit...

Tres petits focs acollidors, participem de la teva vetlla.
Molt bon Nadal, Olga.

Relatus ha dit...

Per més que vetllem, ens la fotran per tots costats. Bones festes, Olga

Sílvia ha dit...

Doncs, a vetllar ben desvetllats. Bones festes, Olga!!

M. Roser ha dit...

Trobo que Nadal és la festa de la tendresa que gira entorn d'un Infant...A mi, la vetlla de Nadal, també em porta bons records...
Bones Festes a tothom.

Helena Bonals ha dit...

Totes les vigílies són maques, i més aquesta!