ELL, SOL


6-4-12

*

ELL, SOL

*

Dia amb personalitat pròpia, ja prefigurada, ja esperada. No es dorm: la nit que el precedeix és plena de profecies, signes, premonicions, por, angoixa, desig de venjança, desesperació, sang, dolor, injustícia, prepotència, tot encaminat a la mort com una riuada potent i devastadora: la mort de l’innocent i, amb ell, de tots els innocents.

Per això Jesús ens demana una actitud senzilla, possible, i ens la demana amb un gest suau i entristit: “vetlleu i pregueu”. De tan senzilla, no la podem complir. Ens adormim i no preguem. I la petició no va tan sols per a nosaltres, sinó per a tota persona haguda i per haver i a qualsevol lloc del món. Però ell es queda sol i enfrontat a la mort cruel. Home jove condemnat sense culpa, sap també que la justícia mai existirà en aquest món que ell estima. L’angoixa pesa tant que ell sí que no s’adorm. Vetlla i rebutja el sofriment que l’espera i no s’hi conforma: actitud d’home que és.

A la catedral bastida en honor seu, alts vitralls, columnates, llums, vernissos que fan brillar les imatges dels misteris preparats per a la solemne processó funerària. Però ell, sol. Tot de gent amb capes de vellut, pinta i mantellina a l’estil espanyol, estendards, autoritats civils i religioses i tambors i timbals de ressonància lúgubre es preparen i maquillen per acompanyar el solitari.

Ell, sol, encara ens demana companyia.

*

Fotografia 1: de Pere Amenós per a l’Agrupació d’ASST 2012.
Fotografia de conjunt, OX.
Del misteri “Vetlleu i pregueu”. La Salle Tarragona.


6 comentaris:

Teresa Costa-Gramunt ha dit...

Companyia que podem donar a l'Home sol en esperit... El món modern, que tantes coses ha deixat pel camí, ens ha 'descobert' una veritat molt vella: que l'univers funciona com una xarxa, que tots i tot estem connectats. Deixem sols els Jesucristos de torn amb el nostre egoisme, però és un engany: el seu sofriment és també el nostre, ho volguem saber o no.

M. Roser ha dit...

Ell ens va ensenyar que l'Amor és la llei suprema de la vida...
La solidaritat, l'amor i el servei vers els altres, perquè ser gran no és ser servit, sinó servir als que més ho necessiten amb generositat...
Però no l'escoltem i Ell continua estan SOL...

Jordi Dorca ha dit...

Home sol contra tot,
no ens deixis sols una altra vegada.
Miserere nobis.

Joan Josep Tamburini ha dit...

No sé per qué, però tots els "passos" que conec que pertanyen a una Associació La Salle, són del hort de les oliveres: Tarragona, Reus, Riudoms, Cambrils...
A mi aquest Jesús sol, em recorda a totes les persones que es troben en una soledat no volguda. A tots aquells que es troben enfront de la mort. I es troben sols...Una abraçada: Joan Josep

Helena Bonals ha dit...

M'agrada molt una composició de Mozart sobre la crucificció de Jesús, que cantava amb la meva coral, tot i que no em va aquest tema.

El porquet ha dit...

El misteri original pervertit i putrefacte per la sempre dubtosa intervenció terrenal. Tot allò que toquem ho engeguem a dida.