LUMEN

*
"Lumen ad revelationem gentium et gloriam plebis tuae Israel", es canta avui mentre es pren candela. És la festa de la llum. Dir Candelera podria semblar que s'honora la Mare de Déu, però és a Jesús a qui es reconeix la llum divina.
*
Hem crescut amb el poble d'Israel. Sempre hem recitat i cantat Israel. Israel era casa nostra. Fins més grans no hem sabut que el poble escollit, en nom de Déu ja havia desposseït cruelment les antigues, gairebé neolítiques, terres i ciutats de Canaan, i que la venjança d'ambdues parts durarà sempre.
*
Els pares van portar el nen al temple. El van presentar, segons el costum establert. L'antífona de la processó del dia fa: "Adorna, Sió, el teu tàlem i rep Crist Rei; abraça Maria, porta del cel, que acosta el Rei de la glòria, la nova llum (...)" El pare del nen, Josep, va donar dues tórtores en ofrena. Era el costum.
*
El vell Simeó volia morir en pau després d'haver vist la Llum. Així va ser.
*
La mare del nen va haver d'acomplir els ritus de purificació, perquè portar un fill al món, fet que mana el Gènesi, fa les dones impures. El Gènesi no taca. Els representants de Déu sí.
*
*
*
Estampa col·lecció d'O. X.

1 comentari:

M VICTORIA GIRONES PUÑET ha dit...

el dia de la caandelera, no déu tenir res a veure amb " et cau la candela", oi?