DEL RIEGO I DELS SEUS HIMNES


DEL RIEGO I ELS SEUS HIMNES

*

25-10-12

*

Rafael Del Riego (1785-1832) va ser un polític i general asturià, que solem conèixer només pels himnes que se’n deriven, molt populars tots. L’original el trobareu a Internet, i diu en una de les estrofes: “(...) de nuestros acentos el orbe se admire / y en nosotros mire los ojos del Cid (...). Entesos, doncs. Com sempre.

      Una de les primeres versions populars va ser la més estesa: “Si los curas y frailes supieran / la paliza que les van a dar / subirían al coro cantando: / “Libertad, libertad, libertad.” – Variació: “Si los Reyes de España supieran / lo poco que van a durar, / a la calle saldrían gritando: “¡Libertad. libertad, libertad!”

      Més bast: “Un hombre estaba cagando / y no tenía papel, / pasó por allí Alfonso XIII / y se limpió el culo con él”. Se’n poden trobar a Internet, qui n’estigui interessat.

      A Catalunya es pot dir que cada població i cada família tenia el seu himne de Riego particular. He escoltat molt aquest, dit per una minyona de l'Albi que vivia a casa: “Si vols sopar no te’n vagis, / sardina pudenta tenim, / escarabats en vinagre / i tripes de guàrdia civil (es refereix a l’arengada dita així)”. Ve de les terres de Lleida i no és polititzat si és que no fa referència a la misèria. Potser amb la música ja n’hi havia prou.

      N’hi ha un  de bilingüe, que ja anticipa el bilingüisme del CONCA actual: “ Si el rei vol corona / que s’hi posi un orinal / perquè la corona d’Espanya / no serveix per cap animal.” /// “Si el rey quiere corona, / se la ponga de cartón, /porque la corona de España / no sirve para un ladrón.” (Enviats des de Rubí).

      Un de ciutat comtal: “Si el rei en vol corona, / corona li donarem: / que vingui a Barcelona / i el coll li tallarem.” Dràstic, aquest, i determinat. Eren valents els nostres rebesavis...

      “Quatre capellans murris / prediquen a dalt de la trona / i diuen que n’és bona / la santa llibertat. / Vatúa redéu, vatúa redéu, / us fotrem fora, us fotrem fora./ Vatúa redéu, vatúa redéu, / us fotrem fora i mai més tornareu” Me l’han dit a Tarragona, aquest. ¿Deu ser una premonició dels dies que s’acosten? Alguna formació política l’hauria d’adoptar ràpidament, que sembla que vol ploure.

*
     Panorama d'avui. OX
 

8 comentaris:

Helena Bonals ha dit...

Que escatològicament divertit el que és més bast!

M'agrada molt la creativitat popular.

Maria Dolors Giral ha dit...

Es conta de la meva àvia, que era del tipus "expeditiu", que va tenir un pintor al qual va sorprendre fent la feina al ritme de la Marxa Reial (txunta, txunta, ta-txunta xunta...)i que li va dir que fes el fsvor de canviar a l'himne de Riego força més animat. Segurament l'himne li va estalviar uns calerons, cosa sempre d'agraïr. Ai aquest catalans sempre al darrera la pela.

El porquet ha dit...

Un bon recull "d'himnes" populars, sempre més irreverents i directes que els oficials!

Clidice ha dit...

No ens podem estar de la cosa escatològica, minsa rebel·lió, però rebel·lió al cap i a la fi.

M. Roser ha dit...

Jo, de lletres originals de l'himne de Riego no en sé, ja que a nosaltres ens feien cantar el "caralsol"...I aquí ens inventàvem lletres de tots colors!!!
Sort en tenim de la saviesa popular.

Júlia ha dit...

Estic segura que a tots els països tenen aquest tipus de versions dels temes més sagrats, llàstima que moltes es perden. Un bon recull el que has fet.

Josep Gironès Descarrega ha dit...

Massa sovint, la sàtira és l'única defensa possible del poble davant les agressions del poder.

GLÒRIA ha dit...

Tots són molt divertits inclús el de tallar-li el
coll.
Bon diumenge, Olga!