NIT VENECIANA

18 / 19 – 2 – 12

*

NIT VENECIANA

*

Té, Rosalba Carriera, aquests són els papers que expliquen la teva vida. Una vegada, una escriptora de Tarragona va anar a la teva ciutat, que ja coneixia, per tal de trobar el teu esperit flotant a les sales dels museus i als estudis dels pintors. Quan l’escriptora era nena, havia vist pintures teves als àlbums de casa dels avis, en làmines de llibres grans, molt grans per a les seves mans petites; ja no es va recordar més de tu, m’has de perdonar. Però passats els anys, l’escriptora va veure un autoretrat teu en el que ja vella, amb la mirada feréstega, et vas pintar amb una corona de llorer. La teva pròpia coronació em va impressionar. Havies pintat el fill del rei de França i ensenyat a pintar la reina mare seva; a la cort de Dresden hi tenies sala pròpia; un grup de dones proclamàveu el feminisme del segle XVIII, valentes, discutidores. Teves són les al·legories de l’aire i de l’aigua, les perles i les sedes de la Venècia pròspera.

L’escriptora va comprar els volums on Bernardina Sani, de Florència, havia recollit els teus dietaris, comentaris i cartes. I des de Tarragona et va retornar la vida amb una novel·la que es diu “La tarda a Venècia”, publicada per Columna el 1999. Avui, que és dissabte de Carnaval i el teu esperit deu passejar entre les millors màscares del món, accepta de nou els meus papers: fes com si em recordessis, perquè jo no t’oblidaré mai.

*

Nit veneciana. Collage d’OX










10 comentaris:

El porquet ha dit...

Avui, amb aquesta preciosa entrada, he après una mica més. Gràcies Olga!

Júlia ha dit...

Gran pintora, poc coneguda, com tantes dones...

GLÒRIA ha dit...

Buscaré pintures de Rosalba. És meravellós llegir un bell text i, a més a més, extreure'n coneixements.
Gràcies, olga.

M. Roser ha dit...

Un bon homenatge a una escriptora, sembla que relacionada amb aquest dissabte carnavalesc...
Les màscares del carnaval de Venècia, són autèntiques obres d'art...
Bona nit Olga.

l ha dit...

Recordo amb nostàlgia la lectura de la teva novel·la " La tarda a Venècia" A la dedicatòria del llibre ens vas desitjar un feliç viatge a venècia. I en va ser de feliç! Però en aquells carrerons tristos i humits vora els canals vaig pensar moltes vegades en la teva font d'inspiració: la pintora Rosalba Carriera . Eren temps que encara somiàvem . Una abraçada. Lola . 19 de febrer de 2012

Teresa Costa-Gramunt ha dit...

La recreació en la ficció dels últims temps de Rosalba Carriera a Venècia és impressionant... Aquesta novel.la em va agradar molt.

Júlia ha dit...

Recordo un molt bon comentari de la incombustible anticanònica blogaire:

http://anticanons.blogspot.com/2011/08/la-tarda-venecia-dolga-xirinacs-si.html

Helena Bonals ha dit...

Això d'incombustible, Júlia... els tinc una mica abandonats, els antis, tinc crisi lectora. No es pot matar tot el que és gras!

Josep Gironès Descarrega ha dit...

Les novel·les d'Olga Xirinacs tenen en comú la base d’un coneixement d’ampli abast que se suma a la coneixença dels espais on les situa; i ben adobades amb un estil propi.

chuscartes ha dit...

Bona tarda. Amb els meus alumnes hem fet uns vídeo-poemes amb alguns dels teus poemes infantils. Si vols donar-li una ullada al què hem fet aquest és l'enllaç. http://esportistes.wordpress.com/2012/02/20/video-poemes-dolga-xirinacs/

Salut