¿QUI PAGA?

13.10.10
*
¿QUI PAGA?
*
Dos titulars de diaris de signe oposat diuen així: “La visita del papa (sic) a Barcelona costarà uns 600.000 euros.” “La visita del Papa (sic) a Barcelona el 7 de noviembre costará 500.000 euros.” El segon diari, el dels 500.000, matisava que s’arribarien als 600.000 euros, i que 300.000 ja s’havien recollit entre les donacions que fetes pels fidels.
Crida l’atenció que l’anunci de la visita es faci amb la despesa d’euros per davant. Els mètodes d’escriptura ensenyen a interpretar les intencions del missatge ¿Quin missatge se’ns transmet, aquí? Que la visita del Papa és cara, això se’ns diu. El segon diari explica al text (que tradueixo):” als 300.000 euros de les donacions no s’hi inclouen les despeses en seguretat, que són les més costoses, i que hauran d’assumir les administracions locals, autonòmiques i estatals, perquè el desplegament policial previst durant la visita papal serà d’unes dimensions mai vistes a la Ciutat Comtal.”

Conseqüències: 1 – Sabem que l’esforç evangèlic de la viuda pobra val més que els euros dels rics, però no penso que dels fidels de Barcelona se n’obtinguin 300.000 euros. 2 – Una cosa és la visita oficial d’un cap d’estat, i l’altra, la visita oficiosa d’un líder religiós que s’ofereix en espectacle pagant els seus visitats. Aquest líder religiós té prou assessors econòmics, a banda de banquers dubtosos, per saber que la crisi més despietada fereix els seus fidels, amb una llista esfereïdora d’aturats i desnonats. ¿Per què els vol fer gastar els diners que no tenen? ¿L’Esperit Sant aconsella aquestes il·luminacions? Si s’assemblés a Jesús, a qui els líders religiosos de l’època van assassinar molt aviat perquè els cantava les veritats, faria tot el contrari: distribuiria diners entre els pobres i oferiria sopluig, no sols espiritual, sinó real. Càritas és als límits, fa una llarga temporada que ho adverteix. Així els diners d’administració local – endeutada -; autonòmics –que no tenim -; i estatals –que també paguem nosaltres -, o sigui, per triplicat, han de servir per fomentar el que molt encertadament diu el sempre lúcid mn. Jaume Reixach: la papalatria.
*
Collage d'OX.

5 comentaris:

Clidice ha dit...

Sembla que aquest "senyor" fa bolos per tant com és un negoci del qual se n'enduu força calerons a ca seu, no sé si al Vaticà o al Castell del Golfo. Vergonya per a les nostres autoritats, vergonya per nosaltres que ho permetem i vergonya pels seus seguidors que després donen vint cèntims d'euro per caritat. Ai, tant de bo l'AVE gaudeixi del favor diví i ens arregli part del pitafi!

Josep Gironès Descarrega ha dit...

Dels negocis religiosos podríem escriure'n a bastament, però tothom va a la seva, inclòs el cap d'Estat que perd el cul per trobar-se amb l'imitador d'en Toni Albà.

Alyebard ha dit...

Fa tanta vergonya!, jo fa uns anys vaig anar de viatge a Roma i al vaticà i un amic capellà al tornar em va dir què? Roma vedeta, fede perduta?. Quanta raó.

Teresa Costa-Gramunt ha dit...

No és compleix l'Evangeli, no, cada dia és més lluny dels horitzons del Vaticà: Al Cèsar el que és del Cèsar i a Déu el que és de Déu...
Sort que la bona gent ja passa de la cúria que fa temps que ha perdut el crèdit, com tants polítics.

Salvador Macip ha dit...

I després es retallen pressupostos perquè no arribem a final de mes. Sobretot que el poble no es quedi sense el seu panem et circenses...