SANTORAL SEXISTA



SANTORAL SEXISTA
*
7-10-16
*
Els sants mascles del santoral no consta que siguin verges. En canvi, les dones sí. Algú me n’ha fet adonar aquest estiu, i em faig creus de no haver detectat mai aquest llenguatge sexista, aquesta anomalia. El que jo em miro és el del Calendari del Pagès. Potser per tenir-lo tan vist i assumit, allò de tota la vida, com el monument de davant de casa.
            Creureu que no té importància, però avui n’hauria de tenir molta, ja que es busca amb lupa la igualtat entre dones i homes. Doncs ja podeu mirar i remirar, que no hi ha cap sant verge. Dona sí, la que en sigui, perquè també hi ha viudes, mares, etc.
            Preguntat un senyor que hi entén, em respon que als homes se’ls dona per suposat. ¡Caram –penso- un altre privilegi mascle per part de l’Església...! És clar, ¿qui hauria de ser, sinó, que dispensi de la virginitat els sants barons?
            En canvi, continua l’entès, les dones cal que ho demostrin. ¡Fantàstic –torno a dir- mocadoret blanc tacat de sang, com fan certes comunitats per certificar que la noia ha estat verge fins al moment!
            En faig campanya, encara que el tema no m’afecti per altre motiu que el del llenguatge. ¿Cap dona d’església se n’havia adonat? No ho retrec, perquè jo tampoc. Però cal rectificar aquest tracte pejoratiu que es continua donant a les dones. Que la protesta arribi fins al Vaticà i, o treuen el “verge” de les dones, o s’ho posen també els mascles. Que ho demostrin.
            *
              



19 comentaris:

novesflors ha dit...

Jo tampoc no m'hi havia fixat mai, veges. I crec que tens tota la raó, hauríem de fer campanya...

xavier pujol ha dit...

Hi ha molta feina a fer encara per l'igualtat real entre dones i homes.
Un bon apunt Olga.
El que s'ha dit moltes vegades és que un home professional del sexe moltes vegades és objecte d'admiració i en canvi a una dona se l'insulta.
Tornant al tema del santoral, al menys sabem d'una santa (si és que va existir) que no va ser verge: Santa Magdalena. Aleshores Jesús (si és que va existir) tampoc no ho era. En aquest cas estan en paus.

Fent camí ha dit...

Les dones, en quasi tots els àmbits, tenim que demostrar coses que als homes se'ls dona com a suposades.Quina injustícia!

Vicent Llémena i Jambet ha dit...

Jo seré molt clar, la Verge, La Mare Terra, Gaia no és que siga verge, que ho és perquè ha creat la vida sense l'acte sexual, recorda que segons Lacan l'acte sexual no existeix, sinó que és la unió d'allò yang, la consciència i allò yin, el saber, i al que anava, la lesbiana és la Mare Terra, la verge.
Què perquè ho sé? No m'ho preguntes, hi ha coses amb les que moriria si les desvetllara públicament algun dia, i amb aquesta ja me la jugue un munt.
Si l'homosexual histèric o l'hètero histèric són els Cristos de la Història, els Pares, la lesbiana és la Mare, la verge.
I ja em calle, que sé que algú si no hi haguera terra per mig vindria a buscar-me per a donar-me un disgust, ho sé.
I què més fa que una persona haja tingut relacions sexuals o no, no és l'acte sexual sinó un acostament igualable al tocar-se les mans o acaronar-se els muscles, creu-me.
Ara, hi ha un sentiment atàvic pel que la Verge Maria és la representació de tot allò Terra, i Univers material, el saber de la Mare Terra, mentre que el semen, allò masculí és la consciència, no creadora sinó de l'home yang, destructora, i no per això menys important.

Una abraçada des de València

Vicent

Carme Rosanas ha dit...

Doncs, això, això... que ho demostrin!!! Tens raó Olga! Tota la raó i m'ha fet molta gràcia aquest final!

August G. i Orri ha dit...

Tota la raó, Olga! Fixa't que jo acabo de felicitar a la "nostra" Roser perquè demà és el seu sant i li he dit que era la Verge del Roser!! A partir d'ara, santa i "santes pasqües"!!

edurnebeltz ha dit...

Una manipulació mes de la santa mare església.
per això es important trascendir la dualitat.

... i escaig ha dit...

exacte, és aquest el punt: que ho demostrin ells

i que s'hi afanyin, que ja els val; la cosa sembla evident quan ho mires: si encara parlem de discriminacions serà perquè convé a algú, i no precisament a la part perjudicada;
aquesta conveniència és sinònim de no voler entendre i això no té perdó, propi de la mala gent

.

Galionar ha dit...

No se m'hauria ocorregut mai pensar en aquest tema que exposes, Olga; ets insuperable i he trobat molt divertida la teva entrada (o la teva sortida)! Segons ens expliquen, sembla que quasi totes aquestes santes morien a la foguera o esbocinades a trossets, martiritzades perquè preferien la mort abans de renunciar a la seva virginitat... Ves, que les fessin santes per altres mèrits propis encara, però precisament per aquest...
Ara que a Madrid ens han tombat unes quantes lleis catalanes sobre la igualtat, potser no cal que ens esforcem a reivindicar la igualtat entre sants i santes en els aspectes carnals, no fos cas que ens portessin als tribunals...
Una forta abraçada, poeta!

M. Roser ha dit...

Suposo que això va lligat amb els temps antics( i no descartem els moderns)on la dóna estava molt poc valorada...
De totes maneres no sé si podem presumir gaire; em van explicar que l'altre dia un grup infantil d'animació feia un joc- cançó: "Ara farem dues rotllanes, separats els nenes de les nenes, les nenes escabellaran els nens i els nen tocaran el cul a les nenes", ja sé que era un joc però potser ens cal filar més prim. Vaig llegir una carta d'un sector de la CUP, protestant i jo que no sóc cupera, vaig pensar que tenien raó...( miraré si la trobo)
Bona nit, Olga.

Joan Josep Tamburini ha dit...

Doncs ves a saber...Poder és el contrari. Que no s'atreveixen a posar la mà al foc de que els frares i capellans siguin verges...
En fi,l'Esglèsia ha de fer canvis més importants que aquest. penso.

edurnebeltz ha dit...

Referirse a una dona com "la verge",es el mateix que referirse a una altra com "la puta ".
Això son canvis molt importants que hauría de fer l'esglèsia.

Fent camí ha dit...

Olga, he rebut el teu missatge que no saps on deixar-me comentaris. Doncs aquest és el meu blog:

http://maricatala55.blogspot.com.es/

Elfreelang ha dit...

carai no no m'hi havia fixa't ....en els homes la "puresa" com es demostra? és indemostrable? és sant o santa aquell que no ha tingut mai relacions carnals? o és pels seus actes i els seus fets ? si ens fixem Jesús devia sonar revolucionari deixant-se rentar els peus per una dona diguem-ne de la vida ( eufemisme que sempre he trobat molt digne i poètic)com la Maria Magdalena....la religió es mostra més ampla de mires que l'església

Teresa Costa-Gramunt ha dit...

M'hi havia fixat, estimada...
Aquest tema sempre m'ha fet reflexionar molt, el de la virginitat.
Verge és aquella, o aquell, que mai no ha deixat morir la seva innocència, la seva puresa interna, és el que crec.

Oliva ha dit...

N'ES POT DEMANAR "PERAS AL OLMO",L'ESGLESIA ES UNA COMUNITAT ON LES DONES FAN POR,SI POTS DONA UN COP D'ULL A DETERMINADES "NORMES",DE DETERMINADES COLECTIVITAT CATOLIQUES,ESPERVERAN SON QUASI "MASOCAS".

Unknown ha dit...

Es coneix que tot, a l'església, ho han fet els homes. Elles han rentat, planxat, fregat, parat taules, cosit i brodat amés de tenir cura de malalts i auxiliar als pobres. I Verges per obligació perquè aquest desgraciat "atribut" només pot sortir d'una ment masculina referint-se a una de femenina.
Jo, quan de vegades llegeixo: "Tal, especialista en temas marianos"...em pregunto en què deu ser especialista perquè totes les mares, quan un noi els hi ha fugit de casa i l'han mort, saben el què és el sofriment per sempre i, amb això, tots els meus respectes a la figura de Maria que tanta gent venera però que,mira per on, era imprescindible que posés un fill al món sense conèixer home.
Fa vergonya. Misogins ignorants!

Anònim ha dit...

Mai està de més, estimada Olga, espolsar l'estora perquè a sota hi trobarem la pols dels segles.

Josep Gironès Descarrega ha dit...

El masclisme de l'Església i altres estaments reflecteix el complex d'inferioritat d'alguns homes vers les dones. Tan fàcil que resultaria admetre les virtuts de cadascú!