ALEGRIES D'ESTIU

ALEGRIES D’ESTIU
*
9-7-13
*
Aquí tenim, acabada de tramitar, la traducció al castellà de LA TARDA A VENECIA, una novel·la que m’estimo per totes les circumstàncies que em van portar a escriure-la, de les que se’n podria fer una història: quan era petita, sota la taula del menjador fullejava una grans àlbums dels avis, amb quadres de museus i comentaris corresponents. Entre altres, em va quedar a la memòria una pintora veneciana que es deia Rosalba Carriera.
            Quan vaig ser gran, un dia, a la també estimada i ara desapareguda llibreria Canuda, hi vaig veure una pila de col·leccionables de museus. Rosalba Carriera al davant. Passo full i veig un autoretrat seu, pintat quan ja era vella, dur, descarnat i amb corona de llorers. De seguida vaig tornar al record de nena. Com que jo era gran i entenia el fet de la corona de llorers, vaig admirar la tenacitat i força de Rosalba, que no es donava per vençuda, i vaig decidir donar-li més vida a partir d’un suposat dietari que jo li escriuria com si fos ella: Rosalba em demanava. Calia una bona i fidel documentació. Com més enrere en el temps és una història, més documentació cal, i estricta. Per això em deixa perplexa ara aquesta proliferació de llibres medievals i romans escrits en poc temps.
            Viatges a Venècia. Consultes a l’Institut Italià de Cultura, al número 5 de l’encantador passatge Méndez Vigo, de Barcelona. Comanda dels volums escrits per Carriera i recopilats per Bernardina Sani, de Florència. Perquè Rosalba també escrivia, voltava convidada per les corts dels prínceps europeus i fins i tot va pintar del Delfí de França. Té una sala al museu de Dresden, entre altres. Una vida interessantíssima i, ella i les seves germanes i amigues, d’un feminisme desafiant, en ple segle XVIII. Tot el que voltava Rosalba era fascinant, com la glòria de Venècia a l’època. Em va agradar escriure aquesta obra que em demanava tant i m’oferia el goig. Em penso que es nota.
            El llibre el va publicar Columna el 1999, en un bonic volum, i Pere Gimferrer i Àlex Susanna me’l van presentar a l’Institut Italià de Cultura. Va tenir molt bones crítiques.
            Des de llavors, i com en tots –menys ZONA MARÍTIMA (Planeta)- he lluitat per la publicació en castellà. Jo me l’havia traduït. Tampoc ningú se’n va voler fer càrrec. Ni editorial ni institucions. He treballat dur pels meus llibres.
            Fins que ara, un noi i una noia amics meus, un company de blog i la que va fer possible penjar el meu blog i que m’ajuda des dels inicis, van proposar que el posés en format per a llibre digital. Hi ha hagut molts tràmits a fer i, per fi, en dia d’ahir, s’ha aconseguit. Confesso que jo no seria res sense els amics que em volten i m’ajuden. Ara la noia posarà l’enllaç al meu blog, i jo us faig partíceps d’aquesta alegria d’estiu. Una alegria vital.
                                              *
Nota sense relació amb el llibre. Aquest estiu em costa més que altres vegades consultar blogs i respondre comentaris. Us demano que em perdoneu, perquè el cor se n’hi va, però les circumstàncies de comunicació em són adverses. Faré el que podré, però fins que passi la calor no em podré posar al dia.
*

Coberta del llibre digital LA TARDE EN VENECIA

12 comentaris:

Josep Gironès Descarrega ha dit...

Moltes felicitat per la publicació i per tota la feinada que hi ha al darrera, ara i abans.

Carme Rosanas ha dit...

Enhorabona, m'alegro molt d'aquesta bona notícia!!!

Una abraçada i que acabis de passar bon estiu!

Relatus ha dit...

Una bona noticia! El buscaré. Enhorabona!

Montse ha dit...

Felicitats, Olga!

Jo també el buscaré.

I no et preocupis si no poses comentaris, sabem que ens llegeixes igualment ;)

petonets

novesflors ha dit...

Felicitats.
Potser m'agradaria llegir-lo en català, si el trobe.

El porquet ha dit...

M'encanta saber el rerefons que han originat les històries, els llibres, les pel·lícules o les cançons. M'ha encantat llegir aquest post sobre les beceroles del teu llibre i ja m'has fet venir ganes de llegir la teva segona novela (la primera va ser Inundació), això sí, en català.

I com que fa poquet que he caigut al món dels llibres digitals doncs em faria molta gràcia llegir-lo en aquest format. Ja ens diràs com trobar-lo!

Xavier Aliaga ha dit...

Endavant amb les il·lusions, la benzina que ens fa moure'ns. M'alegre molt, Olga.

Teresa Costa-Gramunt ha dit...

Tarda a Venècia és un llibre molt bell, i molt savi. Celebro molt la posada en escena d'aquesta traducció al castellà. T'envio una gran i fraternal abraçada.

M. Roser ha dit...

Bon dia Olga, et veig molt il·lusionada i me n'alegro molt; poder gaudir amb la feina que fas, no té preu...
Em van regalar un llibre electrònic, i m'anirà d'allò més bé ara, perquè me'l podré baixar.
Que continuïs gaudint d'aquest estiu com fins ara, però potser que reposis una mica també, que l'estiu són quatre dies.
Petons estiuencs.

Unknown ha dit...

Ja l'he comprat! Per a qui se'l vulgui descarregar aquí teniu l'enllaç, només cal copiar-lo i enganxar-lo al vostre navegador:


http://www.amazon.es/gp/product/B00DRJ07FO/ref=docs-os-doi_0

Amb un preu de 3,17 € no hi ha excuses per no llegir. Als llibreters que critiquen la gran botiga del somriure els diria que amb la política de preus baixos dels llibres electrònics han aconseguit que es venguin més exemplars. No és el mateix pagar 18 /20 euros per una novel·la que 5/9 que és el preu normal, 1/2 euros el llibre de promoció diari. Al final l'autor acaba ingressant més drets perquè les descarregues es multipliquen.


Bona lectura!

El porquet ha dit...

BAIX GAIA moltes gràcies! Aquest vespre el compro jo també! El preu és increïble!!!!

Júlia ha dit...

Moltes felicitats, una abraçada i bon estiu!!! Un gran llibre.