L'AGRÓ


*
De les novel·les del cicle de Ferrara, de Giorgio Bassani, em faltava llegir “L’agró” . L’agró és un bernat pescaire (ardea cinerea), majestuós, immòbil esperant caçar la presa.

Tinc la novel·la dins les obres completes de l’autor, i fa poc en vaig trobar un petit volum crític, amb notes molt completes sobre l’obra, sobre Bassani i sobre la situació social a la Itàlia d’aquella època. Un dels tresorets d’estiu.

Bassani és un mestre literari. Tot aspirant a escriptor l’hauria de llegir, perquè sempre cal tenir per model obres de primera línia.

“L’agró” (cal dir que l’obra és en castellà: “La garza” (Cátedra), i no sé si existeix en català) ve a ser cosina germana de “Les ulleres d’or”, del mateix Bassani. Aquesta última portada al cinema amb el protagonista més ben buscat: Philippe Noiret. He llegit “L’agró” tenint present aquest artista, que m’ha donat el millor perfil. Un dia de caça. Un drama d’un sol dia. Precisió dels minuts comptats. Magistral estudi del debat interior a causa de la situació familiar i social, sobretot social, de la Itàlia d’acabada la segona guerra.

Llegiu Giorgio Bassani. Existeixen algunes versions de la seva novel·lística en català: "El jardí dels Finzi-Contini", "Darrere de la porta", "Les ulleres d'or"... El que no sé és si encara es poden trobar: a mi em va costar molt, ja fa anys.
*
*
*
Foto d'Internet

2 comentaris:

Teresa Costa-Gramunt ha dit...

Vaig llegir gairebé tot Bassani quan era una jove estudiant. L'impacte que em va causar la seva novel.lística, la seva escriptura, va ser fenomenal.
Entre altres revelacions, en sabia res, dels jueus italians. El nazisme va elevar a categoria d'absolut l'antisemitisme...

Montse ha dit...

M'ho apunto. Jo només he llegit el jardí dels Finzi Contini.

Gràcies per la recomanació!