FORESTALS


*

“Els voluntaris forestals t’informen”; llegeixo aquest tríptic de la Generalitat-Medi Ambient-Habitatge. “Protegim els boscos”, hi diu. “Evitar un incendi comença per un mateix”, indiquen. “El bosc és un bé que compartim i hem de preservar entre tots”. Segueix un conjunt de consells.

Doncs bé, per una banda, i pel que fa a Mont-ral (Alt Camp) i els preciosos boscos del terme, pre-Parc Natural de la Serra de Prades,

INFORMO:

que ja fa anys que denuncio la mala gestió d’aquests boscos: al Departament de Medi Ambient de Valls, on pertany Mont-ral; als propietaris de boscos; al mateix municipi; als mateixos forestals; en escrits als diaris i a Internet, sense que ningú s’hagi molestat mai a posar-hi remei. Ni ganes que en tenen. Tant se’ls en fot, mentre a nosaltres, que sí que estimem els boscos i el paisatge, ens dol i ens temem el pitjor.

Al bosc profund, el ramatge sec procedent de tales no sé si indiscriminades, ocupa la muntanya en pujades abruptes. Enguany s’hi afegeixen els arbres caiguts en les ventades d’hivern. Ni tan sols s’ha arrenglerat al costat dels camins oberts per les màquines. Aquest ramatge és una esca fenomenal per quan hi hagi foc. Hi ha piles de branques en indrets distints: Serra del Pou, El Bosquet, l’Aixàvega... Una Administració amb cara i ulls hauria fet retirar el brancatge i triturar-lo, que és el que correspon. No cal comprar una màquina: la mateixa Administració l’hauria de fer passar pels municipis que la necessitin.

M’indigna molt la passivitat demostrada per l’Administració (i)responsable. Editar tríptics amb consells ho considero cínic quan no es té intenció de prevenir. I puc donar fe que aquest estat de coses fa anys que existeix. Així anem i així ho torno a denunciar, sabent per endavant que tot serà inútil.
*
*
*
Dibuix d'O.X.

1 comentari:

Manel Aljama ha dit...

Fa uns anys, molts... vaig acompanyar un amic i la seva llavors, companya sentimental que era nord-americana a visitar el parc de Sant Llorenç del Munt (La Mola). Aquest indret tenia i en te una neteja diguem-ne de notable. La noia en canvi es preguntava per què els espanyols (no coneixia la història) odiaven tant el seu pais. Es referia a la brutícia que n'hi havia. Sort que no va veure el parc abans de la neteja i abans de ser declarat parc natural...

La natura fa la seva tasca quan cau un llamp i cala foc. L'home abandona el camp i es formen boscos no gestionats. Els altres boscos tampoc es gestionen bé i sempre estem igual.