NIT DE REIS EN ZEPPELIN

NIT DE REIS EN ZEPPELIN



- Alí-met, dóna menys pressió al gas, que hem d’anar baixant.

- A les ordres, Paixa-man.

- Alí-mut, aneu preparant les caixes i obriu-les, que ens acostem.

- A les ordres, Paixa-man. Tripulació, no apileu les caixes en un sol lloc, que perdríem l’equilibri. Patges, situeu-vos al costat de les finestres i agafeu una joguina, ja. S’han de tirar d’una en una mentre el dirigible es mantingui quiet sobre la ciutat. Llumaires, enfoqueu els reflectors sobre els carrers, que aquesta ciutat es veu negra.

- A les ordres, contramestre.

*

-¡¡Ahhh!! ¡¡Ohhh!! Mireu el cel, que arriba una flotilla de zeppelins...

- ¡¡Mare, quina por!! ¿Què és això tan gros? ¿Ens caurà al cap? ¿Què són zeppelins? ¿Peten? ¿Tiren bombes? ¿Tiren aigua?

- ¡Calleu, coi de canalla! Un zeppelin és diu també dirigible, perquè es pot guiar. Funciona amb gas i...

- ¿Es tira llufes, doncs?

- No em feu renegar. Mireu, que ve el senyor batlle i vol dir una cosa.

- Ses Majestats els Reis de l’Orient m’han enviat un missatge on diuen que s’acosten a la ciutat en zeppelin, o sigui, en dirigible, o sigui, en aeròstat, que ve a ser el mateix, i que pararan al cel i tiraran les joguines que la canalla hagi demanat. Això serà només pels que han fet bondat. Els altres, ja us en podeu anar a dormir. ¡Tothom format i a saludar! ¡¡Ara!!

*

- ¡¡Ohhh!! Quines llums de colors tan boniques... ¡Ai! M’ha caigut un camió al cap. Em farà un nyanyo...

- ¿No veieu que les joguines baixen en paracaigudes? No us poden fer mal. Mireu, guitarres, nines, tambors, elefants, confits, barques de vela... Os...

- ¡No siguis malparlat! Vinga, l’escolania, a cantar ben fort i que vagin tirant. Veig la barba del rei blanc, li deu agradar que cantem, feu-li adéu amb les mans.

- Si fem adéu no podem arreplegar... Jo ja he fet tres viatges a casa. Os...

- Que callis, et dic. Mireu, ja s’apaguen els reflectors... ja marxen... si això semblava el cel i els àngels...

*

Al poble s’ha fet la foscor de sempre i els zeppelins engeguen, donen més gas, s’enlairen, no gaire, només per anar al poble del costat. Al poble només se sent: ¡¡Oh...!! ¡¡Ah...!! I algun mastegot, crit, plor, veu, dels que es barallen buscant joguines a les teulades. Algun turmell trencat, esgarrinxades, ulls morats, pantalons foradats i rondinar de les mares, que fiquen la canalla al llit amb una bona estomacada.



Olga Xirinacs

*

Nota 1. El primer zeppelin, que pren el nom del seu inventor, Ferdinand Adolf August Heinrich Graf von Zeppelin, es va inaugurar el 1900. Els zeppelins o dirigibles van estar en servei, doncs, des del 1900 fins la dècada del 1930 al 40. Com que aquest exemplar de “Llegiu-me” és de 1927, resulta natural que els Reis d’Orient, en aquella època, viatgessin en zeppelin, que era el més modern i el que la gent admirava més.

Nota 2. La portada és de Lluís Macaya (1888-19539

4 comentaris:

  1. A Torelló hi ha una casa el motiu de la qual és can Zeppelin. Família nostra, per cert.

    ResponElimina
  2. El Zeppelin va generar moltes expectatives i va inspirar molta literatura, em sembla que fins i tot surt en un poema de Salvat Papasseit i l'he vist representat a quadres barcelonins on es veuen terrats de l'època i, al cel, el modern vehicle volador. Malauradament desgraciats accidents posteriors van fer-lo bandejar com a possibilitat viatgera.

    ResponElimina
  3. I és que els Reis ho aprofiten tot, des dels camells fins a l´últim crit que s'inventi per a desplaçar-se d'un lloc a l'altre, faltaria més!

    ResponElimina
  4. Una cavalcada ben original...la llàstima és que les conseqüències, siguin gairebé bèliques per la quitxalla, ja que alguns n'han sortit una mica malparats...
    Espero que hagis rebut els teus Reis particular d'una forma més tradicional...
    M. Roser

    ResponElimina