UN POBRE PAGÈS...


UN POBRE PAGÈS...

*

3-3-13

*

Cap allà els anys tres-cents, una persecució contra cristians va fer que els implacable romans trobessin el pagès Medir vora de sant Cugat que plantava faves. No cal saber res més, perquè matar un pobre pagès mentre empaitaven un bisbe és cosa lletja.

            Aquest pagès, com tothom sap, tenia una filla, “tenia quinze anys / i encara no fila,/ tralalà-la-la-là,/ primfila, primfila...”  Ja devia ser cert, això de la filla, perquè la noia, segons la cançó, també sembla fava.

            Un altre pageset ben mudat pretén aquesta noia. El bon dibuixant Antoni Utrillo (1867-1944) ens els pinta tots dosets “la nit de Nadal, que és nit d’alegria”. Utrillo cartellista i costumista, va il·lustrar un àlbum de cançons de Nadal, que cantem i toquem i és del 1910, per això és una mica vellet.

            Medir el van fer sant i és el patró dels pagesos catalans. Són famoses les Colles de sant Medir i els productes que es venen aquest dia. És famosa la filadora perquè ha acompanyat sempre la música i la veu popular. “Un pobre pagès / tenia una filla...” que avui recordem / amb tota alegria.

*

Il·lustració d’Antoni Utrillo per a “LA CANÇÓ POPULAR A TRET DE MAINADA”. D. Mas i Serracant. Casa Editorial de Música Boileau. Barcelona

                                                                                                                        >*49

6 comentaris:

  1. No sabia que St. medir fos també patró de pagesos, jo coneixia St. Galderic, deu anar per zones.

    ResponElimina
  2. Ostres!!! En ser diumenge, no hi pensava en Sant Medir. A Sant Cugat és festa... avui no es nota.

    ResponElimina
  3. Sant Medir! No havia sentit mai parlar d'aquest sant...

    ResponElimina
  4. Jo també pensava que era Sant Galdric
    el patró dels pagesos catalans...
    Ui , si l'havia cantada aquesta cançó:
    En troba el galan/ el que ella volia/ on aneu Joan/ on aneu María...
    Petonets.

    ResponElimina
  5. Doncs deu ser un sant en hores baixes veient el futur de la nostra pagesia secular...

    ResponElimina
  6. Què és el que es ven aquest dia, com a especial? Al melic del món català només s'hi reparteixen caramels (enguany 50 tones, segons diu el diari).A mi, que anava pel carrer també em varen caramelitzar i en vaig omplir les butxaques pels meus nets.

    ResponElimina