PLAERS D’OCTUBRE
*
16-10-12
*
Tant de plaer no el podrem abastar,
i el que ens queda per tastar...
No volia començar amb un rodolí, però així surt. Han estat uns dies
intensos d’amics, de visites a paisatges diferents tots dins de la demarcació,
però tan diversos i gloriosos com ho és Tarragona de cap a cap.
Del carrer Mozart de Tarragona, a La Fatarella i a Tamarit. Dinars en jardins,
restaurants i galeries obertes a un mar clàssic que ens fa sentir eterns.
Però els nostres amfitrions Gironès-Puñed, de La Fatarella , ells mateixos
Fatarella sencera, porten la generositat fins a l’extrem: ja coneixíem el forn
àrab, conservat com era i a ple rendiment de pans i coques, calius i olors
inoblidables. Ens hi acompanyen de nou, però cal parlar-ne ‘in extenso’. També dels
oliverars i ametllers ben margenats, lluita inicial de l’home sobre la terra i
que ara encara es demostra utilíssima.
La mansió del carrer Mozart acull amics en un jardí com un paradís, i una
conversa ‘in crescendo’ quan intento demostrar que la lluita humana no
s’acabarà mai, ja que ve del neolític i que, ho reconec, dóna raó al nostre
Indiana Jones, Eudald Carbonell, quan
sosté (com Pereira) que el cervell humà no s’ha desenvolupat i bon tros que
n’hi falta: no reconeix encara ni el comunisme, diu ell, ni el cristianisme,
dic jo, perquè acaparem pel nostre profit sense saber compartir amb els altres.
Aquests mesos i anys en veiem els resultat crus i duríssims.
A Cala Tamarit, entre verdors immenses i abruptes, mediterranis com som
dinem en una ampla galeria a casa d’uns cosins. Com que hi parlem en castellà,
en un moment donat reconec que sóc ‘materia prima’, és dir, formo part material
del meu cosí, el que toca el violoncel; a sobretaula encetem els rodolins de la
figa. Aquests ja els posaré més endavant, que ara no és cosa d’enfarfegar el
text. Es fa fosc sobre els espadats i el mar ens adverteix bramulant: no passeu
d’aquí.
Portem magdalenes i pastes de la Terra
Alta , pa del Forn de Baix, regit per Rosa Maria Balsebre.
Recaptem palosantos (no en dic caquis), olives fetes pels de cal Garrit, una
carbassa de cabell d’àngel que divendres serà confitura... i una conversa que
els molins de vent allunyen cel enllà.
Per si tot això no fos prou, els amics Tous-Gomà-Camps ens ofereixen un
cistell de palosantos del seu mas de La Riba. Xiquets , com hem xuclat
amb delícia la polpa d’un preciós color encès, i ens l’hem sucada en el pa
fatarellenc com si fos tomàquet. Ni els reis saben apreciar aquests tresors,
mal els llavis se’ls vegin bavosos i envermellits de tanta paraula ofensiva
sobre aquesta terra bellíssima que ens hem fet nostra pam a pam, somriure a
somriure; i que encara no posseïm malgrat que els nostres pares hi deixessin la
sang, com el del front de l’Ebre, el del Segre, els de... tanta geografia catalana.
Amics, no defalliu: assaboriu productes de la terra i no temeu les boques
maleïdes.
*
Aquest són els veritables plaers de la vida;i alguns més.
ResponEliminaDe terra som i per això ens tira. Quina pena trencar-la, esqueixar-la. fer-la miques ja sigui realment o per la paraula, pel poder, per no sé què exactament.
Colors de tardor, un cistell molt bonic i un pa que convida a fer torrades a la llar de foc. Una terra sempre productiva que sap i sabrà sortir-se’n de les males boques.
ResponEliminaDos estius seguits a la Terra Alta, i les tardes passejades en les trinxeres amb el record dels que de casa aparegueren en aquestes terres rodolant en mans d'una guerra, m'han enamorat. Les comarques del sud del nostre país són bellíssimes i, sortosament, cada vegada més conegudes. Una fortuna!
ResponEliminaAh, la nostra terra sap el que es fa... I encara que no es vulgui també fa catalans, siguin d'on siguin els seus orígens.
ResponEliminaTot sovint tenim la felicitat ben a tocar; només ens cal disposar d'una certa capacitat de percepció i saber gaudir de les coses senzilles.
ResponEliminaI és que la nostra terra és bonica miris on miris...
ResponEliminaA l'octubre la natura i els primers freds, ens en proporciona molts de plaers...
I penso que després d'aquest post, et nomenaran Pubilla de la Terra Alta...
M'agrada el rodolí del començament!
Petonets.