ELS MAL FOLLATS

*
En comptes de celebrar la primavera, les dones escriptores topem amb la “cultureta” i el masclisme, tot junt, que ens claven l’espasa al cor. Espasa institucional, per a més INRI.
Resulta que “La Institució de les Lletres Catalanes, ILC, envía 2.000 cuestionarios (...) para conocer cuáles son los autores y las obras de referencia en catalán y hacer visible el patrimonio activo o la permanencia de los clásicos (...)“. Em pregunto si no es disposa d’historiadors de la literatura per establir sense prejudicis i honestament l’obra escrita que fins al moment s’ha generat en llengua catalana, que ho hagi d’esbrinar per enquesta. En sortirà un nyap com la “Literatura Catalana Contemporània” (Proa-UOC), que fa vergonya de llegir i indueix a llastimosos errors d’informació.

Però el més greu, un cop establerts al qüestionari els punts principals sobre els prohoms de la literatura en català, és el paràgraf que diu: “TAMBIÉN HAY UN APARTADO SOBRE TRADUCCIÓN, SOBRE MUJERES ESCRITORAS Y SOBRE LITERATURA INFANTIL Y JUVENIL.” ¡¡ Ai Mare de Déu dels Set Dolors !! Les dones també, però a l’armariet de les escombres i la fregadora. ¡També comptem! En un apartat de perfil estret, però comptem.

És clar, com que anem mal follades, segons els senyors afectes al diari que publica aquest menyspreu -referit a la senyora Terribas fa pocs dies, com a paradigma del que els homenets porten al subconscient -, no es podia entendre que no fossin els homes els que formessin la literatura en el seu puríssim i únic element.

Però compte, que la Història té males puces. Resulta que ara hi ha un conflicte polític entre cascs blaus de l’ONU perquè sembla ser que els soldats holandesos gais no saben fer la guerra, i que no hi haurien d’anar, al camp de batalla. Si al damunt són gais i mal follats, ¡marededéusenyor! altra vegada.

¿I si els nostres prohoms literaris resulta que també són gais i a més van mal follats? ¿Ho tindrà en compte, la ILC?
*
Notícia extreta de El País-Alacant, signada per Ezequiel Moltó Segura, 20-3-2010.
*
Collage d'OX.
Collage d'OX.

8 comentaris:

  1. Tot plegat és una cosa ben estranya que fa pensar, o no, què és el que es pretén i per què.

    ResponElimina
  2. Molt aconseguit el collage!!
    Salut!!

    ResponElimina
  3. Ja queda poc per sortir definitivament del quarto fosc.
    La llum hi entra, tant si es vol com si no es vol. Temes com el de l'ILLC són el cant del cigne.
    El que no entenc és quin paper hi fan, les universitàries que podrien dir i fer alguna cosa al respecte. És clar que a vegades les dones són enemigues de les pròpies dones... Maredéusenyor!

    ResponElimina
  4. vaja vaja! i encara hi ha gent que s'estranya que algunes persones reclamem que no es parli de gènere! quan ho he llegit a cal pere he pensat que era una iniciativa que grinyolava per massa bandes i que "descuidava" massa coses. Més paper i més despesa justificada i prou?

    ResponElimina
  5. Clídice, ja he respost a en Pere: ¡hi ha un plegat de professors de secundària que fan faltes d'ortografia i sintaxi en català! Només cal llegir els seus blogs.

    ¿Com ens poden jutjar? Tot plegat un despropòsit.

    Teresa, ¡en falta, de temps perquè es faci la llum! Ja saps què deia Espriu: "... cisternes seques esdevenen cims / pujats per esglaons de lentes hores..."

    Gràcies, Quim. M'ho passo molt bé quan els faig.

    ResponElimina
  6. El nostre gran problema és la incompetència, una xacra que té representació en tots els estament de la societat, no només en l’àmbit literari. I són les persones sense capacitat per gestionar l’àmbit que les hi pertoca les qui mouen els fils de l’enveja, els odis i les rancúnies, mals que juntament amb altres encara pitjors estan enquistats en la societat.

    ResponElimina
  7. Sembla que vivim en el dolç país de l'enquesta sota el pontificat dels tertulians i opiniatres. Més gruix reflexió o un polsim de crítica potser ens causaria urticàries de difícil pronòstic i d'incerta guarició.

    ResponElimina
  8. Me l'han enviat 'també' a mi però no sé si respondre... Tens tota la raó respecte al professorat però he de dir que quan estudiava Humanitats a la UOC rebia 'faltes d'ortografia' de professors... universitaris. Per no parlar del professorat que forma mestres. I si només fossin d'ortografia, amb un corrector se solucionarien, però de vegades són aspectes molt més greus, d'expressió, sintaxi...

    ResponElimina