CATALANS O NO


*

Una enquesta realitzada fa uns anys a Tarragona i publicada pel Diari de Tarragona i una altra de més recent publicada per l’Avui, sobre els sentiment de la població en relació amb el país, ens donen amb poca diferència els mateixos resultats:

“Tan sols l’onze per cents dels tarragonins se senten únicament catalans”. Després ve un estrany 16,5 que se sent més català que espanyol. Un ample 38 per cent pensa que és tan espanyol com català, seguint d’un 10 % de tarragonins més espanyols que catalans i acabant amb un respectable 20,8 que se sent únicament espanyol.

Pensem que és una enquesta de “sentiment de pertinença”, més real o si ho voleu més visceral i per tant sincera que, per exemple, una enquesta d’intenció de vot. Ningú n’ha de fer res del que votem i, per tant, pot resultar falsa en un percentatge elevat. Aquesta no.

Em fa la impressió que si l’enquesta es fes avui, o resultaria igual o guanyaria l’última franja.
*
*
*
Foto V. Roca

10 comentaris:

  1. Jo també penso que aquestes enquestes que cites no van gaire desencaminades i, de fet, ja fa uns quants anys la revista Presència va publicar un mapa de una possible Catalunya independent on Tarragona no hi era.

    ResponElimina
  2. Tothom té dret a sentir-se una cosa o altra, però també estem obligats a admetre les majories.

    ResponElimina
  3. les enquestes són tramposes ja en les preguntes i en la lectura de les respostes. Sempre cal anar a la font i al mètode. Sinó, com sempre caurem en el parany del ric, el pobre i els dos pollastres.

    No hi ha res més fàcil que fe canviar la tendència de la població. Chomsky ens demostra com en sis mesos es canvien les preocupacions de TOTA la població dels EEUU amb una campanya ben orquestrada. Passar de tenir com primera preocupació l'atur a tenir coma primera preocupació el narcotràfic, quan al principi ningú ho tenia en compte, és només qüestió de què les televisions, les ràdios i els diaris s'hi posin. Convenientment animats pels euros convienients, és clar.

    Per tant, això és fàcil: si els rics i els financers catalans volguessin, ja seríem un país independent. Que no hi ha res més manipulable que el sentiment nacional. Perquè no ho som? doncs fàcil, perquè no ho vol La Caixa, entre altres.

    ResponElimina
  4. la reflexió de clidice no esta gens malament

    ResponElimina
  5. A Vilanova i la Geltrú, on visc, els catalans som testimonials, per això tan pocs vam anar a votar si volem independència o no. Tot i així, alerta, som gent tossuda, encara que ens mirin malament per ser el que som a casa nostra! Si hem resistit i resistim en un ambient tan advers, vol dir que som més forts que no ens pensem...

    ResponElimina
  6. Tot i estar molt d'acord amb la manipulació de les enquestes que fa notar Clídice, continuo pensant que són una mica més veraces les de pertinença que les d'intenció de vot.
    Una prova és que a Tarragona no hem pogut ni fer votacions (les d'ahir) per l'oposició d'un dels grups municipals. Cosa que fa bones les enquestes dels dos diaris. Una, amb el corresponent comentari, la vaig incloure al meu llibre "LA VIA AUGUSTA-21 pobles del Tarragonès" ( Ed. Flor del Vent). Llibre de no ficció que recorria i estudiava aquests pobles.

    ResponElimina
  7. el bloc Ventdedalt va fer resso fa uns dies d'una altra enquesta, amb Ebrencs Independentistes!

    http://ventdedalt.blogspot.com/2009/12/els-634-dels-ebrencs-independentistes.html

    ResponElimina
  8. Brian, ja he visitat Ventdedalt i els he deixat resposta. Tenen tot el dret a la Vegueria, i fa anys que se'n parla.

    ResponElimina